Информация за добри дерматолози


Голям интерес предизвиква въпросът кои дерматолози са добри и къде можем да ги намерим. Това е много важна тема за всички, които страдат от акне, тъй като ние винаги търсим най-добрите специалисти, на които да се доверим, особено, ако имаме горчив предишен опит.

Ние сме се лекували в дерматологията на ВМА в София при екипа на д-р Кадурина. Отзивите ни са много положителни. Самото отделение е ултра модерно, с всякаква специализирана апаратура. Можете да си запишете час за преглед - много са любезни и отзивчиви. Това, от което не сме доволни е, че ни предписаха да пием Доксициклин в продължение на 3 месеца, което е доста дълго време, а и е доста традиционен метод за лечение, който всеки дерматолог използва. Надявахме се, че ще използват някакви по-нови методи за лечение. При нашите проучвания обаче се оказа, че причината за появата на акне не е открита, не е открито и универсалното лечение все още. На запад също използват антибиотичното лечение. Т.е. нашите доктори са си добре осведомени за лечението на акне. Всеки трябва да си прецени обаче дали иска да бъде лекуван с антибиотици. Възможно е да се предпишат и само лекарства за външно приложение, които също имат добър ефект, но трябва да се използват доста продължително и само след лекарско предписание.

Темата за това кои са добри дерматолози и къде да ги намерим е доста интересна. Отваряме я в очакване да споделите вашия опит в това и да помогнете да попълним един списък с опитни и добри дерматолози в цялата страна.
Прочети повече

Поръчка на козметика по интернет



След поръчката на продуктите за лечение на акне на ClearPores от Щатите и успешното им и бързо пристигане по пощата (вече ги използваме и скоро ще можем да дадем отзиви за ефикасността им), решихме да проучим и за други сайтове, които продават козметика за лечение на акне.

Наскоро четохме отлични отзиви за сайта StrawberryNET.com. Този сайт предлага отлична селекция от най-добрите козметични марки познати и в България. Доставки до България са възможни и дори безплатни! А цените на козметиката са доста по-ниски от тези в магазините в София и страната. Освен това, сега всеки нов клиент получава и подарък - безплатно червило на Lancome за всички поръчки над 25 долара!

Пазаруването на козметика по интернет става все по-популярно и в България, тъй като предлаганите цени са страхотни, а и любимите козметични продукти са достъпни до всички краища на страната. Удобно е да си поръчваш продукти от вкъщи, а заплащането става с кредитна карта, което позволява покупките да се изплащат и в рамките на няколко месеца. Да не говорим, че много хора с право смятат, че козметиката, която се продава в чужбина е с много по-добро качество от тази в България.

Едни от най-добрите козметични продукти, които познаваме, са тези на Guinot. Те могат да бъдат поръчани от StrawberryNET.com. Преди време използвах тези продукти и имаха много добър ефект за лечението на акнето ми в съчетание с козметични процедури (почистване, йонофореза и лазерна терапия). За хората с мазна или комбинирана кожа са много подходящи Guinot Refreshing Toning Lotion и Guinot Refreshing Cleansing Milk. С млякото можете да си измивате лицето и дори гърдите и гърба, ако имате акне по тях (аз лично се избавих от акнето по гърба благодарение на този продукт), а след това да слагате тоника. Можете да си изберете и някой от овлажнителите за лице за предпазване на кожата през деня.
Прочети повече

Начини за лечение на акне

Както описахме в предна публикация – пробвали сме ги почти всичките. Предлагат се най-различни средства за борба срещу упоритото акне. Те варират от повърхностно лечение чрез кремове, гелове, почистващи средства до лечение чрез вътрешен прием на лекарства и дори лечение чрез лазер, светлинно и топлинно лечение.

Това кое лечение ще бъде избрано зависи от много фактори и най-вече от степента на изразеност на акнето при всеки човек. Лечението може да бъде базирано и само на 1 средство, но в повечето случаи включва комбинация от лечения и процедури.

Без значение от конкретното състояние и избраният начин за лечение, има 4 основни цели, които трябва да бъдат постигнати:

1. Да се коригира променената кератинизация на кожата
2. Да се намали активността на мастните жлези
3. Да се намали количеството на бактерията причиняваща акне около кожните фоликули
4. Да се намали възпалението

Важно е да се знае, че повечето лечебни средства лекуват и помагат да се предотврати по-нататашната поява на акне, така че е важно да продължавате да ги използвате, дори и когато ви се струва, че нещата са се оправили. Средствата за лечение на акне не действат веднага и обикновено трябват от 4 до 6 седмици, за да се види резултат.

Съветът ни е да не се отказвате прекалено бързо от определено лечение, а да му дадете време да подейства и да бъдете търпеливи и уверени в успеха. Важно е и да посещавате дерматолога си редовно, за да може да следи прогреса на лечението.

Прочети повече

3 точки за по-добра хигиена


Тази статия е предоставена от Калоян:

Давам предстоящите съвети от позицията на човек, имащ акне от дълго време. Използвал съм ги в собственото си лечение на акне и гарантирам, че ще имат положителен ефект при всеки. Това са базови съвети, свързани с хигиената на тялото ни.

1. Как да се отнасяме с кожата?
Най-важно е никога да не пипате или стискате проблемните места. Най-вероятно вече сте прочели този съвет и на друго място и с пренебрежение го пропускате. Истината е, че спазвайки тази точка може да подобрите кожата си драстично. Пипането предизвиква възпаления, повторна поява на акне и по-голяма вероятност белезите от пъпките да останат за по-дълго. Не пипайте и не стискайте кожата си! Бъдете нежни с проблемните места. В повечето случаи потупващи движения са за предпочитане пред търкането на кожата.


2. Как да се мием?
Прекалената хигиена, изразена в често миене на възпалените места, ще изсуши и увреди кожата ви допълнително. Два пъти е абсолютният максимум измивания на ден - един път сутрин и един път вечер. Ползвайте хладка вода при миене. Малък детайл, но важен. Не студена, не гореща - хладка. Не използвайте сапуни и други увреждащи чувствителната кожа продукти. Измиването с обикновен сапун е може би най-лошото нещо, което може да направите за кожата си. За измиване на проблемните зони ползвайте специализирани кремове за съответния тип кожа. Повече за типовете кожа може да прочетете от тук. Тук е важно да добавим, че измиването след физически занимания е много важно, особено ако страдате от акне по тялото. Топлината, влагата и търкането от дрехите създават перфектната среда за развитието на пъпките.

3. Как да се забърсваме?
Сменяйте често кърпите, възглавниците и всякакви други неща, които са в допир с проблемните места по кожата. Колкото по-чиста е кърпата, с която забърсвате лицето си, толкова по-добре. Препоръчително е да ползвате отделна кърпа за лице, отделна за тяло и евентуално трета за косата.
Прочети повече

Какво представлява акнето?


Акнето е често срещано заболяване. Установено е, че човек е по-предразположен да се разболее от акне, отколкото от която и да е друга болест.

Акнето е хронично възпалително заболяване, което засяга определен тип пори – това са порите, в които се произвежда себум. Те съдържат мастни жлези и се характеризират с дълбоки и извити канали и малки тънки косъмчета. Тези пори са най-многобройни и най-големи на лицето, но се срещат и по ушите, врата, гърдите, гърба и горната част на ръцете. Поради своята структура, тези пори са предразположени към развитието на комедони. Тези комедони могат да се развият в пъпки, пустули и дори в кисти и бучки.

Акнето обикновено се появява в пубертета и отшумява към средата на 20-те години, но понякога (даже доста често се случва) може да продължи и по-дълго. Установено е, че около 90% от мъжете и 80% от жените страдат от акне в някакъв период от своя живот, като хората с по-сериозна форма на акне често се нуждаят и от помощта на лекар дерматолог.

При жените акнето се появява по-рано, отколкото при мъжете. Може би това се дължи на факта, че жените съзряват по-бързо от мъжете. Комедоните (черните и бели точки) често са ранен белег за настъпване на пубертета и често тяхната поява предшества появата на гнойните пъпки.
Прочети повече

Американски продукт за лечение на акне



Ние не се отчайваме и не спираме да търсим нови начини за лечение на акне. Бързаме да се похвалим - днес получихме поръчката си от Щатите за продукт, който лекува акне. След изпробването на какви ли не варианти в България (без прословутия Лептен, че нещо не ни вдъхва доверие) решихме да пробваме и това. Звучи обещаващо - на сайта им е представена доста информация и освен това имат гаранция в рамките на 6 месеца, че ако не подействат продуктите, можем да ги върнем и ще ни върнат парите. Правят доставки до България и работят доста ефективно.

Марката е ClearPores
и системата се състои от 3 части, които се борят с бактерията, която причинява акне. Те са измиващ гел, крем за лице и билкова хранителна добавка за прочистване на организма.


От ClearPores казват, че хората, които използват техните продукти, виждат промяна в кожата си за броени дни. Въпреки това, продуктите трябва да се позлват между 3 и 5 месеца за оптимални и трайни резултати. След изтичането на 5 месеца при желание може да се продължи ползването на продуктите, но това не е задължително.

Имат серия за лечение на акне на лицето, отделна серия за тяло и комбинирана серия, в случай, че акнето е засегнало и лицето, и тялото. Предлагат отстъпки за поръчка на по-големи количества, което ние направихме - наведнъж си поръчахме продукти и за двете, тъй като доставката струва едно и също без значение от количеството. Имат и вариант за безплатна доставка, но няма проследяване и може да бъде загубена по пощата (или открадната).

За пръв път си поръчваме продукти онлайн, но се оказа, че е доста добър и бърз начин да се сдобием с нещо, което не се предлага на нашия пазар и се надяваме тези продукти да подействат. Все пак в САЩ има милиони хора болни от акне и би трябвало да имат качествени специализирани продукти.

Някой ползвал ли е тези продукти?
Прочети повече

Нашите проблеми с акнето


Най-добрият начин за справяне с проблемите е да ги споделяме. Ние страдаме от акне от няколко години и сме изпробвали най-различни начини за лечение. За себе си можем да кажем, че използваме скъпа козметика, пробвали сме най-различни марки – от специализираните магазини, аптеките и козметичните салони. Редовно използваме измиващ крем, тоник, дневен крем (важно е да е със слънцезащитен фактор), маска, ексфолиант, дори и слаби киселини за домашна употреба за заличаване на белезите. Резултатите понякога са по-добри, някога не толкова, но общото между продуктите на различните козметични марки е, че козметичните продукти не могат да се справят с акнето самостоятелно. Дори и при ползването на едни и същи продукти има моменти, в които акнето се оправя, но след това се появява отново, като понякога е доста болезнено. А да не говорим за белезите.

От козметичните процедури сме пробвали какво ли не – от обикновено ежемесечно почистване на лицето при козметик до лазерни терапии, пилинги (химични и билкови), специални процедури (в зависимост от марката козметика, която се ползва в съответния салон). Не сме си правили единствено дермабразио, но това е много опасна процедура и в никакъв случай не трябва да се прави при козметик.
Ефектът от козметичните процедури понякога е доста добър, но и при тях спрат ли се редовните терапии, акнето се появява отново. Причинителят му явно много трудно се лекува.

Пробвали сме и най-различни билкови програми за пречистване на организма, които също дават резултати, но временни. Пили сме противозачатъчни, но без видим ефект. Спазвали сме диети, но явно акнето не се влияе от начина на хранене.

Ако някой се усъмни, че не сме пробвали да се лекуваме при дерматолог, много ще сгреши. И това сме правили. Мазали сме се със Зинерит, Далацин, Скинорен, Третиноин, както и сме приемали обичания от всички лекари Доксициклин (всичко това сме правили в изпълнение на лекарско предписание на специалисти дерматолози, не ви съветваме да си предписвате лекарства самостоятелно). Не можем да отречем, че тези терапии имат ефект, но да не говорим за страничните ефекти. Тях ще разгледаме в отделна статия, защото има много материал.

Ще се радваме да чуем и други начини за лечение на акне – може би някъде там се крие истината и ние все още не сме я открили.
Прочети повече

Опознайте типа на кожата си

Повечето хора не са свикнали да мислят за кожата си като за орган, но е факт, че тя е най-големият орган в човешкото тяло. Кожата със запушени пори не е само козметичен проблем. Тя може да се превърне в пречка за вашата жизненост и добро здраве. Затова, подходящата грижа за кожата е важна не само за личното ви усещане за красота, но и за по-доброто ви здраве и бавно стареене.

Има 5 основни типа кожа. Определянето на вашия тип кожа ще ви помогне да се грижете по-добре за нея и да използвате правилните продукти.

  • Нормална кожа - това е типът кожа, който всички бихме искали да имаме. Тя е нито прекалено мазна, нито прекалено суха, рядко и се появяват пъпки, стегната и гладка е, а порите и са малки и незабележими. Когато отлепите кожата от костите, тя се връща обратно в изходна позиция. Бръчките, които се появяват по нея са подходящи за съответната възраст.
  • Суха кожа - поради прекомерната изложеност на външно замърсяване и обезводняване кожата може да се напука да стои опъната и стегната на лицето. Може да й липсват естествено омазняване, като порите и са малки, но се появяват пъпки и черни точки. Без нужното овлажняване сухата кожа може лесно да започне да се лющи. С възрастта сухата кожа става по-склонна към появата на бръчки.
  • Мазна кожа - този тип кожа изглежда мазна и груба, с черни точки, акне и разширени пори. Тя е по-дебела и обикновено при допир е лепкава. Този тип кожа изглежда по-млада, тъй като е добре омазнена. Обикновено хората с мазна кожа са предразположени към заболяване от акне по време на пубертета и дори след това.
  • Смесена кожа - различни вариации в зависимост от съчетанията. Обикновено се съчетават противоположни типове кожа - например мазна в Т-зоната и нормална или суха по бузите и около очите.
  • Чувствителна кожа - хората с този тип кожа са най-застрашени от алергии, обриви и изгаряния. Този тип кожа лесно се раздразнява и почервенява. Факторите от околната среда влияят много по-силно върху този тип кожа, както и козметичните продукти и затова трябва много да се внимава при техния избор.
Разбира се, тези типове кожа се срещат в различни съчетания и това прави изборът на подходящи козметични продукти и грижа за кожата доста сложен. Винаги е добре да се съветвате с професионалисти относно подходящите за вашия тип кожа грижи и продукти. Това могат да бъдат дерматолози или добри козметици.

Освен това, типът кожа се променя с течение на времето и трябва да съобразяваме грижите си за кожата с нейните пормени и специфични изисквания.


Прочети повече

Митове за акнето

Много често хората се заблуждават, че акнето се появява в резултат на лоша хигиена, неправилно хранене или стрес. Всички сме чували най-разнообразни обяснения за появата на акне, но едно е вярно - до днес не е ясно защо точно се появява акнето и кое го провокира.

Това са най-разпространените митове за акнето:

1. Акнето се причинява от лоша хигиена
Много хора си мислят, че това е така и затова прекаляват с миенето на кожата си. Прекалено честото миене може да причини премахването на естествените мазнини по кожата, които изпълняват важни защитни функции. Това ще накара кожните жлези да произвеждат допълнителни количества себум, което би довело до още повече пъпки. Така че, не прекалявайте с миенето на лицето си.

2. Акнето се причинява от неправилно хранене
Неправилно е схващането, че яденето на мазни храни и храни от места за бързо хранене влошава акнето. Научните изследвания показват, че начинът на хранене има малко или почти няма влияние върху акнето. Това варира и от човек до човек. Разбира се, здравословното хранене е препоръчително за цялостното добро състояние на организма, но то не е гаранция за изчезването на проблемите с акнето. Ако при вас акнето се причинява от определени храни и това е доказано, то следва да ги избягвате.

3. Акнето ще се израсте и ще отмине
Много по-добре е акнето да се лекува, за да се преодолее емоционалния стрес и ниското самочувствие, както и да се избегне появата на белези.

4. Акнето а малък проблем
Много е подтискащо да имаш акне, както всички може би знаем, и то обикновено причинява ниско самочувствие и липса на увереност. То може да засегне дори и социалния живот на човек и доброто му справяне на работното място и в училище. Затова, акнето не е малък, а доста сериозен проблем.

5. Акнето е само козметично заболяване
Вярно е, че тежкият и мазен грим може да влоши акнето. Не трябва обаче да се отричат козметичните препарати, тъй като тези от тях, които са обозначени като подходящи за справянето с акне, съдържат вещества, които могат да помогнат за лечението на акнето. Освен това, обикновено има и някаква вътрешна причина за появата на акне и тя трябва да се търси, за да може да се лекува причинителя, а не симптомите.

6. Стресът причинява акне
Прекалено големият стрес наистина може да доведе до свръхпроизводство на хормони, които да причинят появата на акне, но ежедневният стрес в нормални граници не причинява акне.

7. Печенето на слънце или ходенето на солариум изчистват акнето
Истина е, че слънцето и солариумът помагат за изсушаване и повяхване на вече излезли пъпки, но те не предпазват от бъдеща поява на нови пъпки. Слънцето и солариумът дори могат да изсушат кожата и по този начин да я накарат да произвежда по-голямо количество себум, което би влошило състоянието. Слънцето увеличава риска от рак на кожата и води до появата на бръчки.

8. Мастурбацията или секс причиняват акнe - вижте в коментара предоставен от Калоян

Следващият път, когато някой се опита да ви убеди в някое от гореизброените неща, можете да възразите и да го коригирате, тъй като знаете повече от него. Знанието е първата стъпка към намирането на адекватни начини за справяне с акнето.

Прочети повече

Как се появява акнето?

Акнето е много често срещано заболяване не само сред тийнейджърите, но и сред хората на възраст до 40 г. То се появява по този начин описан в 3 стъпки:

1. Кожата е най-големият орган в човешкото тяло, който предпазва тялото от студ и жега и помага за регулирането на телесната температура. Тя е съставена от милиони пори, като дълбоко във всяка от тях се произвежда себум. Себумът прави кожата гладка и еластична.

2. Как се зараждат пъпките – Кожата непрекъснато се обновява и понякога себумът се слепва с мъртвите кожни клетки и запушва порите. Това се случва около 2-3 седмици, преди да се появи пъпката. Жлезите продължават да произвеждат себум, но той вече не може да излезе през порите и това благоприятства развитието на бакетията, която причинява акне.

3. Как се появява акнето – Запушените пори са идеалната среда за развитието на бактерията, която причинява акне. Повечето измиващи средства не помагат за отпушването на порите. По този начин все повече себум се натрупва в порите и все повече бактерии се развиват там. Тогава запушената пора се възпалява и така се появява пъпка.


Акнето може да се появи на лицето (обикновено челото и брадичката) или по тялото (гърди, гръб или по цялото тяло). Не е препоръчително да се използват продукти, които са предназначени за акне по лицето за третиране на цялото тяло.

Типичните терапии срещу акне, кремовете, специалните процедури, химикалите и пилингите обработват само повърхността на кожата, като по този начин лекуват симптомите, а не техния причинител. Именно затова акнето се появява отново и отново.

Прочети повече
 
Забележка: Информацията в този сайт не претендира за медицинска точност и няма за цел да замести консултацията с лекар. | © 2008-2010 Всичко за акнето. All Rights Reserved | Powered by Blogger
Design by psdvibe | Bloggerized By LawnyDesignz | Distributed by Deluxe Templates