Опознайте типа на кожата си

Повечето хора не са свикнали да мислят за кожата си като за орган, но е факт, че тя е най-големият орган в човешкото тяло. Кожата със запушени пори не е само козметичен проблем. Тя може да се превърне в пречка за вашата жизненост и добро здраве. Затова, подходящата грижа за кожата е важна не само за личното ви усещане за красота, но и за по-доброто ви здраве и бавно стареене.

Има 5 основни типа кожа. Определянето на вашия тип кожа ще ви помогне да се грижете по-добре за нея и да използвате правилните продукти.

  • Нормална кожа - това е типът кожа, който всички бихме искали да имаме. Тя е нито прекалено мазна, нито прекалено суха, рядко и се появяват пъпки, стегната и гладка е, а порите и са малки и незабележими. Когато отлепите кожата от костите, тя се връща обратно в изходна позиция. Бръчките, които се появяват по нея са подходящи за съответната възраст.
  • Суха кожа - поради прекомерната изложеност на външно замърсяване и обезводняване кожата може да се напука да стои опъната и стегната на лицето. Може да й липсват естествено омазняване, като порите и са малки, но се появяват пъпки и черни точки. Без нужното овлажняване сухата кожа може лесно да започне да се лющи. С възрастта сухата кожа става по-склонна към появата на бръчки.
  • Мазна кожа - този тип кожа изглежда мазна и груба, с черни точки, акне и разширени пори. Тя е по-дебела и обикновено при допир е лепкава. Този тип кожа изглежда по-млада, тъй като е добре омазнена. Обикновено хората с мазна кожа са предразположени към заболяване от акне по време на пубертета и дори след това.
  • Смесена кожа - различни вариации в зависимост от съчетанията. Обикновено се съчетават противоположни типове кожа - например мазна в Т-зоната и нормална или суха по бузите и около очите.
  • Чувствителна кожа - хората с този тип кожа са най-застрашени от алергии, обриви и изгаряния. Този тип кожа лесно се раздразнява и почервенява. Факторите от околната среда влияят много по-силно върху този тип кожа, както и козметичните продукти и затова трябва много да се внимава при техния избор.
Разбира се, тези типове кожа се срещат в различни съчетания и това прави изборът на подходящи козметични продукти и грижа за кожата доста сложен. Винаги е добре да се съветвате с професионалисти относно подходящите за вашия тип кожа грижи и продукти. Това могат да бъдат дерматолози или добри козметици.

Освен това, типът кожа се променя с течение на времето и трябва да съобразяваме грижите си за кожата с нейните пормени и специфични изисквания.


No response to “Опознайте типа на кожата си”

 
Забележка: Информацията в този сайт не претендира за медицинска точност и няма за цел да замести консултацията с лекар. | © 2008-2010 Всичко за акнето. All Rights Reserved | Powered by Blogger
Design by psdvibe | Bloggerized By LawnyDesignz | Distributed by Deluxe Templates