Какво представлява акнето?


Акнето е често срещано заболяване. Установено е, че човек е по-предразположен да се разболее от акне, отколкото от която и да е друга болест.

Акнето е хронично възпалително заболяване, което засяга определен тип пори – това са порите, в които се произвежда себум. Те съдържат мастни жлези и се характеризират с дълбоки и извити канали и малки тънки косъмчета. Тези пори са най-многобройни и най-големи на лицето, но се срещат и по ушите, врата, гърдите, гърба и горната част на ръцете. Поради своята структура, тези пори са предразположени към развитието на комедони. Тези комедони могат да се развият в пъпки, пустули и дори в кисти и бучки.

Акнето обикновено се появява в пубертета и отшумява към средата на 20-те години, но понякога (даже доста често се случва) може да продължи и по-дълго. Установено е, че около 90% от мъжете и 80% от жените страдат от акне в някакъв период от своя живот, като хората с по-сериозна форма на акне често се нуждаят и от помощта на лекар дерматолог.

При жените акнето се появява по-рано, отколкото при мъжете. Може би това се дължи на факта, че жените съзряват по-бързо от мъжете. Комедоните (черните и бели точки) често са ранен белег за настъпване на пубертета и често тяхната поява предшества появата на гнойните пъпки.

No response to “Какво представлява акнето?”

 
Забележка: Информацията в този сайт не претендира за медицинска точност и няма за цел да замести консултацията с лекар. | © 2008-2010 Всичко за акнето. All Rights Reserved | Powered by Blogger
Design by psdvibe | Bloggerized By LawnyDesignz | Distributed by Deluxe Templates