Хранене при проблеми с акне


Често срещана заблуда е, че хранителният режим влияе върху появата на акне или неговото лечение. Това е един от най-разпространените митове за акнето.

Истината е, че акнето почти не се влияе от хранителния режим. Лично сме пробвали да не ядем 'вредни' храни, но акнето не изчезва. Все пак, добре е да не прекаляваме със сладкото, шоколада, мазните храни и тестените изделия. Това е добре от общоздравословна гледна точка. При спазването на балансирана диета, организмът ни се пречиства от токсини, ускорява се метаболизмът и като цяло ставаме по-жизнени и по-здрави.

Спазването на някои основни хранителни правила може да помогне за цялостното ви здравословно състояние, което неминуемо ще се отрази на самочувствието ви и ще ви помогне да се харесвате повече. Като бонус можете да сте сигурни, че ще свалите няколко излишни килограма без големи усилия и лишения.

Най-важното правило е спазване на балансиран прием на протеини (яйца, риба и филе) и сложни въглехидрати (съдържащи се в плодовете и зеленчуците, както и в ориза и картофите). Нека мазнините, които приемате да са основно или само от съдържащите се в месото и растителните продукти. Те са ви абсолютно достатъчни. Не е необходимо да товарите организма си, като приемате мазни меса и готвите с добавяне на мазнина.

Друго основно нещо е да се намали приема на сол, защото тя съдържа натрий, който кара организма да задържа вода и пречи на метаболитните процеси. Същото важи и за газираните напитки, натуралните сокове, консервираните храни и др. (можете да обръщате внимание на етикетите със съдържанието).

Важно е да се ограничава приема на прости въглехидрати - захар, мед, шоколад, тестени изделия. И все пак, ако много ви се яде нещо сладко, по-добре е да хапнете чист шоколад, мед или още по-добре - сладък плод, отколкото бисквити, вафли, торти (с комбинация от шоколад, крем и тесто). Избягвайте млякото и млечните продукти. Напоследък все повече източници твърдят, че те не са полезни за организма на възрастните хора. Ако сте тийнейджъри обаче, млякото и млечните продукти са необходими за вашия растеж.
Много важно - пийте много вода - 2-2.5 литра на ден!

Важен елемент на диетата е да опитвате от всичко, да не отричате храните, но да го правите с мярка. Това заедно със спазването на прием на месо със зеленчуци, ориз и картофи и избягването на солта и мазнините ще помогне за здравословното хранене и ще се отрази благоприятно на лечението на акнето.


Ето и един сайт с рецепти за готвене, които са базирани на гореописания режим на хранене:
http://bobbiecooks.blogspot.com

За тези от вас, които се опитват да отслабнат и нямат воля да спазват диети, можете да си поръчате хапчета за отслабване като тези на ProShapeRX - те са изцяло на билкова основа.

22 Responses to “Хранене при проблеми с акне”

Анонимен каза...

С малко закъснения реших да добавя един коментар към темата за яденето и акнето.

След като лично реших да обърна внимание на храните и тяхната връзка с лечение на акнето не съм склонен да се съглася, че акнето почти не се влияе от хранителния режим. Пряко лечение наистина не може да се реализира с правилна диета - колкото и чисто да ядем, каквото и да ядем, не очаквайте да се излекувате 100 процента от акнето.В интерес се поинтересувах малко и установих, че основното съдържание на абсолютно всички рекламирани в интернет книги за лечение на акне (някои от които гарантират премахване на акнето само в 3 дни) е свързано с диетата и храните, които приемаме. И има логика да се обръща толкова внимание на храната. Кожата е огледало на това, което става в тялото - лошата кожа означава, че нещо в тялото ни е редно. А начинът , по който оказваме пряко влияние на тялото ни е чрез храните и въобще работите, които слагаме в него. Абсолютно задължителен сайт, който препоръчвам на всеки, страдащ от акне, е http://www.acneisdead.com - съдържа натурални методи за лечение на акне и лично най-добрият, който съм чел.

А относно хранатата, от 3-4 дни и обръщам голямо внимание и мога да ви кажа, че резултатът е крайно положителен. Ето какви промени въведох в моята диета:

- Никакви растителни масла и мазни храни - олио, маргарин и подобни. Може да ползвате зехтин на мястото на олио. Явно мазнините оказват голямо влияние на акнето.
- Никаква захар - замених захарта с мед и спрях да употребявам всякакви храни, съдържащи захар в неприлични количества. Захарта предизвиква кандида - гъбична инфекция, която чрез неблагоприятни процеси в организма предизква акне. В интерес наистина аз съм имал кандида в устната кухина (макар и в лека форма) представлява неблагоприятен слой..нещо като слуз.
- Витаминц C - не само че подсилва имунната система, предпазва от ред болести, включително и въпросната кандида, витамин C оказва пряко положително влияние при лечението на акне.
- Ненатурални продукти - не знаех как точно да нареча всички вафли, чипсове, бисквити, газирани напитки и прочие - сеща те се :) Лично аз нямам проблем с тях, тъй като вече няколко месеца спазвам хранителен режим, изключващ всички тези работи (не знам дали ще повярвате, но почвам да забравям какъв е вкусът на Кока кола и вафлите боровец :D ). Преди време четох, че според изследване децата от някои страни в Южна Америка имат много по-малко проблеми с акне, отколкото тези в САЩ - причина, за което е, че първите не са и чували за MCDonalds, KFC и Coca Cola.

Ако четете този коментар, направете ми една услуга - спрете захарта, мазнините, наблегнете на натуралнтие продукти и витамин C за 1 седмица. Аз лично ви гарантирам резултати. А.. и не на последно място - прочетете http://www.acneisdead.com/ :)

Invincible каза...

Кандида причинява акне? Или аз нещо не съм разбрала? По-скоро кандидата е индикация, че организмът е отслабнал откъм имунитет, т.е. ако на някой му е отслабнал имунитетът, организмът му не може да се справи с както с бактериите, причиняващи акне по кожата, така и с гадните кандиди. Иначе, има още един начин страдащите от акне да се сдобият паралелно и с кандида- ако се лекуват с антибиотици месеци наред, както препоръчват дерматолозите, направо им е в кърпа вързано.
А иначе, по отношение на храната - намалих сладкото, пърженото и разните форми на junk food, ама ефект не виждам. Сигурно обаче не съм ги намалила достатъчно. Представете си, вече толкова съм стресирана от това акне, че като ям сладко, си представям как съответната вафла или бонбон започва да цвърчи по лицето ми под формата на гадни пъпки.

Анонимен каза...

Invincible,

Нaпълно те разбирам за вманиачаването. Аз съм горе-долу на същото дередже. Работата е там, че аз промених тактиката - започнах да чета много западна литература и сайтове. Абсолютно всички сериозни сайтове и книги разглеждат храната като The problem при акнето. Жалкото е, че има стотици хора (особено българи) които си мислят, че външни антибиотици и подобни боклуци ще се излекуват от акне...но това е друга тема.

Извинявам се, не се изразих правилно.. кандидата пряко не е причинител на акне (поне от това, което съм чел..все още не съм доктор, за да го докажа научно :D )
Как дейста кандидата?
Това е инфекция на храносмилателната система - създава токсини, които действат като паразити за организма. Накратко казано прецаква двигателната система. От там и идва проблемът - двигателната система не може да обработи вредни хранителни вещества и се налага кожата да ги отдели..така получаваме пъпките. Ето малко информация за кандида: http://www.candidaforum.org/candida/candida-acne.php
Разбира се, това е само един от многото причинители.

Що се отнася до това, че не си видяла ефект от новия хранителен режим: погледни тази статийка и по-конкретно снимката в нея: http://www.natural-acne-solution.com/how-long-does-it-take-to-cure-acne.html

Това е и другият сайт http://www.natural-acne-solution.com, който препоръчвам и абсолютно задължително абониране за нюзлетъра. Има какво да се научи. Дори мисля да поискам позволение от автора да преведа някои неща оттам.

Анонимен каза...

Двигателната система..за Бога. Вчера много бързах и ми се е спало - исках да напиша храносмилателната система.

Админ каза...

Ние с Поли вече от повече от година сме на здравословен хранителен режим - без мазнини, без сладко, много вода, малко сол. Наистина, чувстваме се по-добре, по-слаби сме от преди, но ефектът върху лицата ни беше много краткотраен. Да, кожата изглежда по-добре, акнето не е токова зле, но само правилното хранене не може да излекува акнето. Това казват и повечето източници в интернет - промяната на начина на хранене само по себе си няма да ни избави от акнето, но ще ни помогне и затова е препоръчително. Това с витамините също е много добра идея, а все го забравяме като че ли :)А това с внушението, че сладкото ни се изписва веднага по лицата май всички сме го изпитали ...:)

Анонимен каза...

Здравейте!Страшно много харесвам вашия сайт и го намирам за изключително информативен и полезен.Поздравления!Сега обаче имам един въпрос относно акнето.Някой наясно ли е как влияят млечните продукти(най-вече сирене,кашкавал и кисело мляко-явно в миналия си живот съм била мишка,защото не мога без тях) влияят върху кожата и акнето?Преди време четох статия,че млякото не е особено полезно за акнето.Дали е така?Мн благодаря предварително:)))

Админ каза...

Здравей и добре дошла при нас! Радваме се да бъдем полезни. Относно млякото и млечните продукти - много често сме чели, че те не са необходимост за възрастните индивиди, са само за подрастващите. Някои хора, когато порастнат, дори нямат вече микроорганизми, които да преработват млечните продукти и чувстват тежест в стомаха, когато ядат такива неща. В твоя случай може би не е така - щом организмът си иска такива продукти, значи има нужда от тях. Ние често сме стигали до извода, че най-добре е да слушаме какво ни казва нашето тяло. Така че, може би не млечните продукти причиняват акнето. Ако прецениш, можеш да ги спреш за седмица-две да видиш дали тази промяна би ти подействала добре за лечението на акне. Също така, чували сме, че вече има достъпни тестове за това кои храни не ни понасят и трябва да избягваме и кои са полезни. Тези тестове не били вече и толкова скъпи и си мислим, че може да се тестваме.

Анонимен каза...

Малко със закъснение, но да си кажа мнението за млечните продукти и акнето.

Преди всичко те са в топ 3 причинители на акне. Най-голям враг е прясното мляко и особено обезмасленото такова. Защо? Защото кравите, които произвеждат това мляко са тъпчени редовно с препарати и хормони. Нискомасленото мляко е по-вредно, защото след процеса на обработка то става още по-"химично" и неестествено. Приемът на прекалено количество мляко и/или млечни продукти може да представлява разликата между много акне и малко или никакво акне.

Как се отразяваше млякото при мен?
Тъй като се занимавам с фитнес, млякото в повечето фитнес режими е в топ 3 препоръчвани храни с месото и яйцата. Стигал съм до 2 литра на ден прясно мляко. Какъв беше ефекта? Стомашни проблеми, огромни сенки под очите и ДРАСТИЧЕН спад на енергичност - беше ми необходимо по 10-12 часа спане, за да се чувствам нормално.
Откакто спрях млякото нямам тези проблеми, чувствам се много по-енергичен, нямам проблема със сенките и имам драстично подобрение на акнето.
Тук е важно да обясним нещо друго - всеки организъм е различен и реагира различни на разлчни храни. Твоят може да не е чувствителен към млякото и да нямаш моите проблеми.

И още нещо: отдавна умните хора са открили, че толкова неестесвен продукт не е подходящ дори за фитнес цели. Повече може да четете във форумтие на spiredsport.com за високомазнинната-нисковъглехидратна диета, която включва всякакви млечни продукти, но не и прясно мляко.
Какво ти препоръчвам да направиш?
Изключи всякакви млечни продукти за период от 1-2-3 седмици и виж как това ще се отрази на кожата и организма ти. Ако има положителен ефект, то явно ще трябва да ги спреш или поне намалиш. След тези седмици почваш да добавяш различни млечни продукти, за да прецениш кой е проблемния. Например при мен прясното мляко е основен проблем. Сиренето, извара, кашкавал и подобни също не ми влият възможно най-добре, но са много по-добър избор пред млякото - затова си позволвам да ям от тях дори в големи количества.

Успех!

П.с: Впрочем отворих нов блог за натурално лечение на акне, ще се радвам да му хвърлите поглед, пък току виж ви помогне (както стана при мен ; ) - http://holisticskincare.wordpress.com/

Анонимен каза...

Може би зависи от човека, но аз лично бях пробвал какво ли не, за да се излекувам от акнето - почти всичко от козметичните продукти в аптеките, както и по-специализирани медикаменти с лекарско предписание - антибиотици (орални и локални), Zineryt, Акнедерм и т.н. с кратктраен или почти никакъв ефект, най-накрая реших все пак да преразгледам "разбития" мит за връзката между храната и акнето. По метода на изключване на определени храни за един месец в крайна сметка установих една конкретна група млечни продукти, които задължително ми предизвикват акне: прясно мляко, кашкавал, сухо мляко (във всичките му форми в сладкишите, оттам и в млечния шоколад), обезмаслено мялко, сметана, краве масло, извара и всякакви продукти, които ги съдържат, а такива са страшно много, за съжаление :( Добрата новина е, че поне при мен киселото мляко и българското бяло саламурено сирене не оказват почти никкаво влияние. Проверявал съм го десетки пъти - изчистя се от пъпки, не ям изброените продукти и в един момент ми се дояжда например паниран кашкавал и си казвам "какво толкова, май си внушавам само", изям една порция и до 2-3 дена ми излизат пъпки, при това моите винаги почват дълбоко, болезнени са, не са с бял връх, а стоят червени доста време и ако имам търпение да ги чакам, се появява нещо, което донякъде става за изстискване чак след седмица, а дори и тогава остават червени белези по 2-3 месеца. Препоръчвам на хората, които са отчаяни, да пробват да елиминират изброените продукти, но да бъдат наистина стриктни и винаги да четат какво съдържат продуктите, които купуват, защото в днешно време се слагат млечни продукти в над 80% от храните... Дано да съм бил полезен с моя опит. Между другото съм на 28 и пъпки в пубертета си не съм имал, започнаха да ми излизат чак след това - на 21-22.

Анонимен каза...

Така...имам акне от втори клас (колкото и да е странно :D ,а сега съм на 16), мазала съм се с какво ли не: Зинерит, Диакнеал (на Авен - което от мазилата беше най-успешно),някакви простотии на Ейвън,Гарниер и какви ли не други..Сега започнах да чета западни сайтове за диети и т.н. От три дни ям само: ябълки,грейпфрути,маруля,зехтин,елда и черен хляб. Пия и витамини: A,B,C и E.Засега не виждам резултат и имам чувството, че няма да издържа дълго на тази мъчителна диета (да не говори,че попринцип съм си доста слаба). Та ви пиша ако можете да ми помогнете или поне да ме окуражите да я завърша и да изтрая още няколко дена, за да видя резултат. Ако знаех със сигурност, че здравословното хранене и многото скачане помага щях да я продължа, но не ми стигат силите вече.. Моля ви, помагайте!! :)

Анонимен каза...

Добре, това е чудесно, че има други хора, които изпробват тези методи.

Последната седмица стигнах дори до някои други заключения по отношение на храните - шоколадът (било то и диетичен такъв) ми причинява чудовищно акне: МИналта седмица бях ужасно гладен, а нямах ключ за у нас, та реших да потуша глада с малко шоколад и си купих диетичен - от 1-2 парченца стигнах до целия шоколад.

Следващите дни бяха най-ужасни за мен.

Следващата седмица се взех в ръце, продължих диетата и продължих предишния режим + това, че изключих напълно млечните продукти (не само мляко). Разликата е доста голяма - лицето ми се поизглади доста от по-малките пъпки, а по-големи активни пъпки имам 1-2 и те се появиха тези дни около великден, защото чийтнах малко покрай диетата.

Веси, страхотно, че си започнала с хранителен режим! Не трябва да се отчайваш - аз вече от 3 месеца експериментирам. Но желая да те информирам, че при мен дори най-драстичната и зверска диета (препоръчвана от няколко книги и сайтове - http://www.acnefreein3days.com/) сътояща се от ядене на само ябълки в продължение на 3 дни не оказа кой знае какъв ефект. С изключване само на млечните продукти постигнах много по-добър ефект. Тъй че искам да ти кажа, че лишителната диета, която те кара да гладуваш не означава, че е най-добрата анти-акне диета. Макар че приемаш доста витамини под формата на хапчета, се лишаваш от доста такива в натуралната им форма. А липсата на витамини също може да причинява акне. Причините могат и да са много други - стомашни проблеми, кандида, така наречения "leaky gut" синдром + това, че алергия към цитрусови плодове (грейпфрута) също съществува; черния хляб също може да е причинител на акне (ако имаш проблеми с глутена). Освен това 3 дни са ужасно малко. Очаквай резултати поне при няколко седмици (или поне една) следване на диетата.
Това, което ще ти предложа е да почнеш да добавяш повече храни, да увеличиш калорийния прием - не е нужно да се гладува, за да се предпазиш от акне. Ориентирай се към някаква хранителна стратегия (http://holisticskincare.wordpress.com/2008/04/16/diets/), за да си наясно защо ядеш и изключваш дадени храни.

Отново се радвам, че все пак не съм единствения, който изпробва този метод. След време, когато идеята набере повече популярност бих отворил един дискусионен форум.

По-здрави, ;)
Калоян

Анонимен каза...

значи цяла седмица гладувах...само здравословни храни (вече изброих кои-но добавих и супички; пробвах и варени яйца, но и от тях ми излизат пъпки), докато днес не отидох на гости на приятелка- хапнах пуканки на микровълнова и малко щоколад.. резулатът беше на лице- появиха се две пъпки броени минути след като бях хапнала шоколада.Очаквам да има още и утре, но кой знае..може и да се размина..
Съвет: НЕ ЯЖТЕ ШОКОЛАД !!!!

Анонимен каза...

Дам... ето, че и ти потвърждаваш резултатите ми :) Може би единствената храна, за която мога да гарантирам, че причинява сериозни проблеми за отрицателно време. При другите храни трябват дни или седмици.

Анонимен каза...

Здравейте! Това с диетите до някъде е вярно, но за всеки човек е строго индивидуално. В много случаи когато акнето се е появило в късна възраст (както при мен - аз имах щастлив пубертет без пъпки) диетата може да не окаже почети никакво влиание. В повечето случаи акнето се предизвиква от друг здравословен проблем и всъщност е само симптом. Чела съм (последните 5 години съм изчела доста дебели книги по въпроса) за случай на акне предизвикан от проблеми с панкреаса. Затова смятам че повечето дерматолози не си гледат работата както трябва. Безразборното изписване на скъпи препарати не лекува проблена, трябва да се правят изследвания и да се търси първопричината.
A в крайна сметка да караш цял живот само на марули си е направо непоносимо! Казва го вегетарианка - не ям никакво месо освен риба, нищо мазно, и избягвам всички полуфабрикати вече 10 години! Въпреки това получих акне преди 5...

Анонимен каза...

В интерес на истината, arven, от това , което съм наблюдавал по форуми - хората, които добягват до диета и добвки за лечени на акне са хора с акне, възникнално след тинейджърските години. Според проучвания, които съм чел и личен опит на потребители от acne.org точно в тези години причината за акне е не хормони, а начин на живот и хранителен режим. Хвърли поглед на тази тема (ако вече не си я разглеждала): http://www.acne.org/messageboard/The-Holistically-Clear-Skin-Club-t172701.html
Нито един не яде само марули :) Повечето дори са фитнес любители, привърженици на положителния калориен прием.

При жените обаче е малко различно. В тези години възникват разни хормонални проблеми. Може би трябва да посетиш специалист в тази област. Друго нещо, което ми идва наум е, че точно вегетарианския режим може да е причината?

Аз лично от 3-4 месеца се пробвам да лекувам акне с такива методи, но за мое съжаление не върви много добре, което ме кара да смятам, че тинейджърското (хормонално) акне не е възоснова на неправилно хранене...или не правя нещо като хората, но просто не ми идва наум акво може да е. Спазвам всички принципи на правилно хранене срещу акне, които съм чел в големите тухли и хилядите форумни постове. Явно трябва да се намери някакъв цялостен режим, съставен от диета и анти-андрогенни препарати (или пък други, свързани с регулирането на хормони).

Хвърли поглед на askshelley.com - проблемите се разглеждат многостранно. Има интересна информация за цялостно здраве (и акне!)

Списвам блог за вътрешните проблеми , чийто симптом е акнето (http://holisticskincare.wordpress.com/) и ще се радвам, ако споделиш някаква информация по въпроса от големите книги :)

Анонимен каза...

Сега отново ходя на лекар. Тя е единственият лекар който ми назначе всевъзможни изследвания. Надявам се лечението вече да бъде успешно, е разбира се ако открие от къде идва проблема, но аз съм обнадеждена. Иначе първоначално ми изписа един лосион за локално третиране на пъпките, който ми направиха в аптеката. На рецептата имаше сигурно 15 съставки които трябваше да забъркат, за съжаление способността ми да разчитам докторския почерк не е голяма и успях да разчета само 2.

Анонимен каза...

Здравейте,аз имам проблем с акне от 3 години,което ми се появява само около брадата.Страшно много се възпалява,пъпките много ме болят,какво ли не съм ползвала,доктори много смених и няма оправяне...акнето не е маловажен проблем,а много сериозен.Успех на всички

Анонимен каза...

Здравейте.На 17 години съм и ме интерсува как мога да разбера коя диета е подходяща за мен.Може ли да ми препоръчате някой сайт,в който има определени точни диети.Мазала съм се с много неща и съм пила антибиотик,но ефекта не е постоянен и след време се връщам в начална позиция.Реших че мога да пробвам с някоя диета,която поне малко да ми прочисти организма и да видя дали ще се промени по някакъв начин лицето ми,дали ще се подобри.Ако можете ми пропоръчайте някой сайт или някоя книга или неща подобно.Благодаря предварително!

Pavlina каза...

Здравейте! От почти година ми се появи акне! И аз като повечето от вас пробвах какво ли не. Попаднах на дерматолог, който лекува с хомеопатия-никакъв ефект след 2 мес. лечение /според не беше правилно назначено/. Единствено от козметиката на лаборатории LED, които ми препоръча останах доволна. Дори сега ползвам крем Acti pure оцветен и съм доволна как изравнява тена. След този дерматолог отидох на втори - така минах на антибиотик за 10 дни Доксициклин. По време на приема му естествено спряха да излизат-а тогава излизаха всеки ден пъпки! След това отново започнаха да излизат. И се доверих на билковите таблетки на д-р Тошков /има сайт и форма за контакт с него/. Препоръча ми да пия таблетки по схема и о,чудо-цял месец без нито една пъпка. А той е на мнение, че щом излизат пъпки това означава, че има проблем във вътрешен орган. До сега - вече 6 месеца- редовно си кореспондирам с него и променяме схемата съобразно състоянието ми. Пъпки излизат но наистина по рядко макар и доста болезнени и големи по брадата и челюстта. Но останалата част от лицето ми се изчисти. Скоро прочетох и за соколечението. Понеже се убедих че пъпки излизат от натрупването на токсини в организма започнах да търся информация за прочистване. И попаднах на таза книга www.cpecs.com/libraly/articles/nw/NW_book.pdf Купих си сокоизтисквачка и се започна. Всяка сутрин сок от моркови на гладно. Има ефект наистина, но трябва воля, защото човек променя начина си на живот и хранене. Вече трети месец пия сокове и комбинации от тях, а в момента и по 0,500 л запарка от коприва. И много вода мин. 2 литра на ден. Отделно ограничих силно захарта, кафето го пия с мед, но аз и преди не съм злоупотребявала с пържено и мазно, торти и вафли. Единствено на шоколад не мога да устоя и си позволявам веднъж месечно. Надявам се не съм досадила с дългия коментар.

Анонимен каза...

Pavlina, много ми беше интересен твоят коментар. И аз имам акне, появява ми се в по-тежки фази - имам предвид тези "лезии". В седми клас ми излизаха, защото ми предстоеше кандидатстване и малко, или много стреса ми влияе.. Сега съм 12 и пак се "явиха". :) Ако някой е имал лезии и е изпитал продукти, които ги премахват, нека пише ! Ще бъда изключително благодарна ! :) Всичко добро на всички ! Живи и здрави ! :)

Анонимен каза...

Значи това с хранителния режим определено не е мит. Аз например съм забелязал, че хапна ли малко бял хляб и веднага ми излизат поне 4-5 пъпки още на другия ден. Спрял съм всичко млечно, сладко, тестено, яйчено, газирано, включително кафе. Ям пилешко, риба, плодове, зеленчуци и пия по много вода. Не правя абсолютно, ама абсолютно никакви компромиси с този режим и засега ефекта е задоволителен. Въпреки всичко не съм сигурен дали на това се дължи подобрението, тъй като гледам на хранителния режим само като на един елемент от много по-сложен комплекс анти-акне мерки. Аз прилагам комплексно лечение включващо три елемента - 1. Спазване на перфектна хигиена (никакво пипане на лицето, освен ако не нанасям някое лекарство, в този случай третирането на лицето става само с дезинфекцирани ръце, ползване на стерилни марли вместо кърпа, смяна на калъфката на възглавницата всеки ден, използване на еднократни самобръсначки и тн. много са) 2. Медикаментозно лечение, което е комплексно само по себе си и включва един куфар лекарства и медицинска козметика. Разбира се след консултация с дерматолог и съответно след изследване на кожен секрет. Горещо съветвам всички, които се надяват на разни гарниери и лептени, че ще им решат проблема за 5-10 дена, да потърсят лекарско мнение, защото акнето си е заболяване И НЕ БИВА ДА СЕ САМОЛЕКУВА, повярвайте ми, може така да го влошите, че да не се познаете в огледалото. С мен точно така стана. 3. Хранителния режим, за който споменах, е третия елемент.
Акнето е много, ама адски много упорито и се изисква огромно търпение и дисциплина, за да се постигне добър и постоянен резултат. Не губете кураж, борете се хора, борете се със зъби и нокти срещу тая гад, за да се наслаждавате пълноценно на живота! Бъдете мотивирани, дисциплинирани и стриктни,не се отказвайте и не се отчайвайте. Засега толкоз от мен :)

Анонимен каза...

Здравейте, хранителният режим е много важен, както е писано многократно по-нагоре. Аз най-накрая успях да се справя с акнето и ще ви споделя как. На 29 съм, бях на 13-14 когато зверски се опъпчих или това са около 17 години с акне!
Какво промених последната година? Първо започнах да спортувам 4-5 пъти седмично, нещо което преди това през живота си не бях правила никога. Така, свалих излишните килограми, но това естествено не подобри пооложението кой знае колко. Второто нещо, което направих, вече на нормално за ръста ми тегло, беше да си изследвам хормоните. Речено сторено - всички бяха в нормалните си граници. Хм казах си, тогава може би храната? Номер 3 - отидох и си направих Вега тест за непоносимост към храни. Много отхвърлят този тест, особено "доктори", но казвам ви, това беше най-доброто което направих за себе си! Та, там излезна, че имам непоносимост към глутен, лактоза, ягоди и още някои храни. Спрях всичко, коеото не понасям според теста, с много малки залитвания, също и храните с висок гликемичен индекс изключих, включително цитросови плодове. 3 месеца след това разликата е огромна!!! Много ми е бистра кожата, а пъпка излиза рядко. Но оставете акнето, начина по който сега се чувствам е уникален! Никаква умора, никаква депресия, никакви сенки и торбички под очите, наспивам се за 6-7 часа, винаги съм бодра...! Е, аз определено няма да се върна към стария си начин на хранене, защото приоритет сега ми е не да се наям, защото съм гладна, а да се наям за да съм здрава и да имам енергия! Това преди не го разбирах, но сега ми е начин на живот. И не съжалявам, защото си заслужава!
Има и четвърто. То е и последно и тук много хора няма да ме разберат, особено доктори... Но един да пробва и да му помогна, за мен е радост. Та, макар с новият режим нещата да бяха много добре, все пак понякога излизаха пъпки, а трънчетата - черните и белите точки, винаги се пълнеха със секрет отново и отново...Който ги има знае много добре каква досада са... Аз за тези 17 год съм пробвала почти всичко като мазила, е нищо не помага, всичко имам временен ефект...Изведнъж ми дойде наум, не е ли възможно в тези пори пък да живеят гъбички и те да са виновни че порите винаги са пълни. Да говоря с доктор по тоя въпрос...ма направо си беше безсмислено. Аз не знам къде Калоян е чел, но немските сайтове в които аз се разрових, пише точно това: че Candida albicans е причинител на акне! Също и на псориазист, храносмилателни проблеми и така нататък. Тя практически може да се развие почти навсякъде по важият организъм - външно или вътрешно. Предположих е може би се е развъдила на кожата на лицето ми. И с един крем всех да се мажа. Казва се Canesten, има го в Италия и се продава без рецепта. Изключително много ми помогна този крем! Първо отидох на козметик да ми почистят лицето и започнах да се мажа с него. Мажеш се само вечер, 10 дни, след това почивка поне месец до следващите 10 дни. Но на мен още първите 2-3 дни всичко ми увяхна що имах пъпка, а порите са си чисти! Така,че опитайте, принципно няма с какво да ви навреди, продуктете съдържащи киселини и алкохол са много по- вредни. След около месец ще ви пиша пак за резултатите ми, но до момента са фантастични! Много се радвам след тежкия пубертет да се видя с чиста кожа и секси тяло, пожелавам го и на вас!

 
Забележка: Информацията в този сайт не претендира за медицинска точност и няма за цел да замести консултацията с лекар. | © 2008-2010 Всичко за акнето. All Rights Reserved | Powered by Blogger
Design by psdvibe | Bloggerized By LawnyDesignz | Distributed by Deluxe Templates