Акне и противозачатъчни


Известна особено сред жените е темата за това дали противозачатъчните помагат за лечението на акне. Може би много от вас са пробвали този метод на лечение и ще могат да дадат коментар.

Лично нашият опит сочи, че няма кой знае каква полза от взимането на противозачатъчни. Поли пиеше Yasmina преди време, но освен отрицателни реакции на непоносимост към тези хапчета, нямаше никакво подобрение на състоянието на акнето й. Отрицателните реакции на това хормонално противозачатъчно са описани в листовката му и изобщо не са малко. Дори и да не получите тромбози, нарушения в зрението, мигрена или високо кръвно налягане (всички тези са възможни странични ефекти от това хапче), то може да не ви понесе и слабото кървене да не спира в продължение на месеци. Казват, че може това да продължи 2-3 месеца, докато организмът се настрои, а ако не спре и след това, трябва да се прекрати лечението. Да не говорим, че противозачатъчните могат да имат много лошо отражение, ако сте пушачки.

След 3-тия месец смениха лечението от Yasmina на Diane 35 (което откровено се рекламира като лек срещу акне), но отново не й понесе и спряхме с опитите да лекуваме акнето с противозачатъчни хапчета. Те може и да имат добър ефект при някои, но какво се случва, когато ги спрем? Една от читателките на сайта беше споделила, че именно след спирането на противозачатъчните е започнала да страда от акне.

Изобщо, струва ли си да се месим в хормоналния баланс на организма си с цел лечение на акне - нещо, което не е сигурно дали може да се излекува по този начин? А и има нещо много важно - не е ли добре да си направим първо хормонални изследвания, преди да пием противозачатъчни за хормонално лечение на акне? На Поли не й направиха такива изследвания, а направо й изписаха противозачатъчни. В последствие тя си направи хормонални изследвания и се оказа, че хормоните й са в нормалните граници.

Може би има и противоположни мнения за противозачатъчните и ще се радваме да ги чуем, защото методите за лечение на акне винаги са много индивидуални.

7 Responses to “Акне и противозачатъчни”

kim glowfish каза...

аз мисля, че цената е прекалено голяма. през пубертета страдах от сравнително леко акне, сега (на 23 съм) ми се появи пак, но със страшна сила. Излекувам една пъпка и цъфне нова. А кожата ми е склонна към белези и вече си имам няколко малки дупчици. Мислех да изнудя моята дерматоложка да ми изпише хормони, но случайно попаднах на една козметичка, суперсъвестна жена, прави ми едни процедури - с разни серуми, ултразвук и разни такива и сега нещата са много по-добре. но аз съм упорита и продължавам. та искам да кажа - има и други методи, които са ефикасни. не мисля, че е разумно да се хвърляме на хапчета веднага.

mirelka_ каза...

Здравейте, аз съм момиче на 17 години и от около половин година страдам от изострена форма на акне. След направените нужни хормонални изследвания, се установи, че имам високо покачване на хормоните (най-важния, от които - тестесторон). Втората стъпка беше при гинеколог. От него стана ясно, че имам много, но малки кистички, покрили и двата ми яйчника. От там, организма, опитвайки се да се пребори с тези кисти, се покачват значително хормоните. А благодарение на високото им ниво е възможно да се образува излишно окосмяване, обилно потене и това от което страдам аз - акне. За да се стабилизира нивото на хормоните се изписват въпросните контрацептиви. Лекарите най-често препоръчват, за лечение на акне, Ясмин и Деане 35. За да има видим осезаем ефект те трябва да се пиян от 3 до 6 месеца зависимост от възрастта. На мен ми изписаха Деане 35. Тъй като аз съм в още сравнително малка възраст и организмът ми не е спрял да расте и да се оформя развива, ми ги изписаха за 3 месеца, за да не се получи някакво объркване в цикала,понеже той все още не се е страбилизирал. Пия ги вече почти 2 месеца и мога да кажа, че има минимално, но все пак някакво подобрение, като паралелно с тях третирам пъпките с различни медикаменти мазила, антибиотици, минерали, пилинг и по-нататък в лечението ще се приложи и лазер. За сега, откровено казано, лечението върви бавно, с много търпение, с вложени много финанси, но смятам заслужено! :) Успех на всички ви с лечението на прословутото акне, което тормози толкова много млади момичета! ;(

Анонимен каза...

Здравейте всички. Конкретно по темата - на мен лично Логест ми помогна за изчистването на лицето дори и на гърба, след около 7-8 месеца употреба обаче развих непоносимост към хапчетата или просто почнаха много силно да се проявяват страничните реакции който всички ние много добре знаем.. но дори и да не ми беше станало така от тях пак щях да ги спра, поради други разбираеми причини които също предполагам всички знаем.. С други думи, ако е само заради акнето, определено не си струва да си обърквате така организма мили дами!!!!

Анонимен каза...

Здравейте,

От две години се боря с акне - козметик, скъпи лекарства...оправих се, факт! Мислех, че вече мъките свършиха, но уви...ужасът отново се появи тази есен и то от раз. След няколко разговора с личната ми козметичка осъзнах, че трябва сериозна намеса от специалист. Свързах се с добър дерматолог, който ми назначи около 20 изследвания + посещение при гинеколог. Ще ви пиша подробности!

Анонимен каза...

от 14 годишна имам отвратителни проблеми с акнето - по цялото ми лице, шия, гръб...Много хора си нямат представа какъв АД е, когато дори собствената ти майка не ти дава да си излагаш гърба на слънце, понеже я е срам. Опитвала съм всичко - диети, домашни рецепти, всякакви кремове, похарчила съм над 3000 лева за козметици, дерматолози, изследвания на кръв, хормони,химически и билкови пилинги, дори Роакутана имаше слаб ефект , което повярвайте ми с неговите гадни ефекти беше отвратително. Единствено Ясмин ми помогна, не казвам, че при всички има положителен ефект, напротив, но и с риск да ми се появи отново след спирането на прием, хубаво е когато можеш да спиш по гръб без да те боли или непрекъснато да ти задават изключително малумни въпроси, свързани с "пробвала ли си с"

Анонимен каза...

Здравейте!
Аз съм жена на 25 години и от около 13-14 годишна възраст имам акне. В началото причината беше пубертета, после се оказа, че не е тази. Оказа се, че има хормонален дизбаланс и организмът ми произвежда по-голямо количество мъжки хормони отколкото женски. Не си милсете, че това има някакво отражение върху външният ми вид, освен появата на акне по кожата на лицето. От около 18 годишна пия противозачатъчни таблетки. Не си мислете, че всички те са еднакви по състав. В началото пиех Диане 35, които не оказаха абсолютно никакво влияние на акнето ми. Пих ги около 2 години, после направих пауза от няколко месеца, като още в началото лицето ми се влоши рязко, но в състояние, в каквото до сега не беше изпадало. Образуваха ми се пъпки, които бяха огромни и дълбоки.Отидох на гинеколог, който установи, че имам киста в яйчника, причинена от хормонален дисбаланс и ми изписа "Логест". Той съдържа друг вид хормони. Кистата ми се премахна, но акнето си остана в същото тежко състояние. Още две години пиех Логест, и той все не повлияваше върху акнето ми. Междувременно след посещение на дерматолог ми изписаха лекарство, което ме излекува временно, за около 1-2 години. После започнаха пак да се появяват пъпки, но за щастие никога толкова големи, както след употребата на Диане 35. Спрях Логеста и се появи промяна в менструацията ми. Оказа се, че има поликистоза, която е свързана с голямо производство на мъжки хормони. При всяко спиране на употреба на противозачатъчни таблетки, тя автоматично се е засилвала и е въздействала върху кожата ми. Сега пия Ясмин. Той е от типа на Диане 35. Трябва да го ползвам около 1 година, за да ми се нормализиарт хормоните и да изчезнат кистите в яйчниците. За сега акнето ми е нормално...Надявам се, че няма да стигне нивото си след употребата на Диане 35. Ясмин е по-съвременен хормонален контрацептив, води се "по-чист" и не би трябвало да има толкова силно изразени странични действия, както противозачатъчните от едно време.

Анонимен каза...

Здравейте,искам да ви споделя и моят опит.Никога не съм имала проблеми с кожата,макар,че съм имала нередовен цикъл.На 20 години съм.Когато бях на 19 ми изписаха Ясмин за регулиране на цикъла.Пих ги в продължение на година и като контрацептивно средство.Откакто ги спрях ми излезе акне и то немалко,а сериозно акне и когато пъпката се махне,на нейно място остава червено петно.Правих си изследвания и се оказа първо,че съм получила хормонален дисбаланс и второ,че те са източили много минерали от организма ми,особено цинк.Реших,че повече няма да се тъпча с химия,защото ефектът при нея е временен,покрива проблема,но е го лекува.В момента спазвам хранителен режим без сладко и млечни продукти,с фрешове,чай от коприва,топла вода с лимон,салати,плодове и зеленчуци,месо (без пилешко,защото пилетата в магазина са пълни с хормони).Когато го спазвам стриктно дава наистина добро отражение,чакам да минат жегите ,за да си направя и няколко пилинга.Моят съвет към всеки е,не започвайте тези хапчета,вредата от тях е 100 пъти по-голяма и не си заслужава,да не говорим,че не можем да ги пием вечно,аз много съжалявам,акнето е само част от проблемите,които ми докараха.

 
Забележка: Информацията в този сайт не претендира за медицинска точност и няма за цел да замести консултацията с лекар. | © 2008-2010 Всичко за акнето. All Rights Reserved | Powered by Blogger
Design by psdvibe | Bloggerized By LawnyDesignz | Distributed by Deluxe Templates