Защо кремовете против акне не действат?

Тази статия е предоставена от Калоян

Идвало ли ви е на ум защо все още не сте открили кремът избавление, което търсите от седмици, месеци или дори години? Защо възникват хиляди спорове в интернет пространството кой е най-добрият крем, но всъщност все още не сте намерили мазилото, което категорично лекува всякакви форми на акне, действа ефикасно при всеки един страдащ и премахва проблема напълно?

Сега ще ви запозная с един нетипичен отговор на тези въпроси, една друга гледна точка и малко доказателства.

8 от 10 тинейджъри имат акне, добавете и големия брой възрастни (ако не ме лъже паметта - 20% от цялото население). Само в САЩ има около 17 милиона, страдащи от акне. При такива големи цифри не е ли редно от Хипократово време (377 пр.н.е.) до днес да сме открили лек за акнето? Добре, дори да не е „лек”, то поне ефикасен препарат, който да предотвратява продължително появата на акне без странични ефекти?

Защо?
Индустрията за кремове на акне е неприлично печеливша индустрия. Представете си какво става, когато тези 17 милиона инвестират десетки долари месечно (дори седмично) за мазила против акне. Статистиките показват, че само в Щатите за последната година хората с акне са похарчили 2 милиарда долара за лечение.


Акнето не се приема като здравен проблем, по-скоро козметичен. Пряко акнето не може да причини психически или здравни проблеми. Акнето е болезнено, изглежда неприятно, руши самочувствие и създава депресия, но не разболява хората в прекия смисъл на думата.
Ето поради тези две причини медицинската индустрия не влага достатъчните ресурси, за да създаде лек против акне.
Защо трябва да се създаваме лекарство за козметичнен проблем, като можем да създаваме кремове, които потушават външните симптоми на проблема за период от време; даже още по-добре - скъпи кремове, които милиони хора по света ще си купуват периодично. ...Както споменах в началото: индустрията за анти-акне кремове е неприлично печеливша индустрия, от която губещи са само клиентите – тези, страдащи от акне.


Сега ще ми кажете, че са се появили "революционни методи" за лечение на акне, какъвто не една или две звезди от ранга на Бритни Спиърс твърдят по рекламите на Proactiv. Знаете ли на каква съставка всъщност залага западната версия на продукта Proactiv?Benzoyl Peroxide (бензол пероксид). Ще ви разочаровам ли, ако ви кажа, че бензол пероксид се ползва от десетки години при лечението не акне? Не ми вярвате? Хвърлете погледна тази реклама на Oxy 10 Benzoyl Peroxide от 1980 г. (http://www.youtube.com/watch?v=smPcFVKK8x0).

Замислете се над тези простички редове, хвърлете поглед към шкафчето и си задайте въпроса - наистина ли трябва да давам толкова пари за всичките тези мазила?
Питате се как тогава ще излекуваме проклетото акне? Точен отговор на този въпрос не мога да ви дам, но това, което е сигурно, че много упорито го търся. Очаквайте включване отново, когато мисля да ви запозная с всичките полезни сайтове за натурално лечение на акне (тоест без употребата на кремове и други медицински/козметични препарати), на които имам доверие. Най-важното засега е да знаете, че не сте сами в този дълъг и сложен процес и че заедно ще намерим решението ;)

13 Responses to “Защо кремовете против акне не действат?”

Админ каза...

Здравей Калоян! Благодарим за тази интересна статия. Личи си, че четеш доста западна литература и си напълно прав за това, че едва ли е толкова сложно да се намери лек за акнето. Наистина, нашето общество е много комерсиализирано и различните видове индустрии разчитат на нестихващото и дори увеличаващо се потребление на хората, които искат още и още. От друга страна обаче, не можем да отричаме всички неща, които се продават, включително козметика и дори за съжаление лекарства, защото не сме чували и за много хора излекували се от акне само с билки или други народни рецепти. Също така не вятваме, че, ако се мажем с мас вместо крем, ще имаме супер кожа. Не става, трябва си и качествена козметика. Поне ние така мислим.

Анонимен каза...

Здравейте!Сега ще бъда малко по-лаконичен- но мога да ви кажа, че имам огромен опит с акнето!!!На 23г. съм, надявам се с вече отшумяващо акне...Смело мога да кажа че лицето ми е много по-добре отколкото преди година. Това се дължи на няколко неща(субективно които ми помагат):
1)избягвам да ям шоколад и сладки неща;
2)избягвам да си стискам пъпките и не ходя на козметик;
3)един път на 10 дена ходя на солариум(някои хора казват че е противопоказно, но аз мисля че поне малко ми изпича пъпките);
4)ползвам една полска серия козметика "Eveline cozmetics"-pure control, която не е скъпа, а доста ефективна!!!!
5)ползвам и антибиотик-лосион за лицето "Dalacin T", който също не е толкова скъп;
6)и не на последно място пия "Цитросепт"(в нет-а има доста инфо за него);
Опитайте този "режим" на лицето си-уверявам ви ще има резултат!
Сега ми се иска да опитам още нещо-лазерна терапия, която предполагам че ще ме излекува завинаги и ще премахне някой друг белег!Но може би есента, при по-малък интезитет на слънцето!Успех на всички
ако някои иска да пита нещо ето го e-mail-a ми:
delyo_1985@abv.bg

Анонимен каза...

Ти си знаеш принципно най-добре организма, но смея да твърдя, че акнето ти е отшумяващо не заради препаратите, които ползваш, а хормоналния баланс в тези години или оралното приемане на антибиотика.

Ползвам съм dalacin t и абсолютно нищо не направи (както и всяко друго мазило в 5 годишната ми употреба на акне препарати). С риск да те опонирам ще кажа, че външното приложение на препарати действа само за слабо (mild) акне и действието спира в момента, в който спреш да употребяваш препарата... или когато спре силата му - което става след около месец употреба на който и да е външен антибиотик. Не бих препоръчал съветите ти на никой със средно и силно акне. Ето как да разберете с какъв тип акне сте: http://www.acnetalks.com/pimple/

Най-силният метод до сега открит за локално лечение на акне е Benzoyl peroxide. На него са базирани не един или два обещаващи продукти. Ако сте решили да се лекувате локално най-добра идея да започнете с нещо обещаващо, закупено от западен сайт. Например продуктите на acne.org Абсолютен абсурд е да си купувате препарати от българска аптека като скинорен, зинерит и прочие и да очаквате да излекувате многогодишно развиващо се акне.

Забележка за бензоил пероксид: ако решите да го ползвате (което аз не бих избрал) бъдете ИЗКЛЮЧИТЕЛНО внимателни. И като казвам изключително имам предвид точно това. Защото точно като не взех тази забележка за около 2 седмици успях да си докарам кожата от едната страна на лицето толкова суха и груба, че изглеждаше, че съм се изгорил на това място.

Анонимен каза...

нещата които си написал са доста верни.имам акне от 8 години и смея да твърдя,че съм на половина дермтолог(повече от някои,които се пишат за такива).ако имаше лекарство,което да помага вече щях да го знам,щото съм изпробвала 90%от мазилата,хапчетата,процедурите...няма резултат.
сега се залъгвам с разни кремчета,които повече от очевидно не помагат.депресирам се като се видя в огледалото.и чакам да се разкара най-после....

Анонимен каза...

Здравейте,аз съм момче на 16 и просто акнето ме "разяжда".Опитал съм много неща и съм отчаян.Имам акне по лицето,гърба,гърдите и раменете....Чудя се дали да прибягвам към някаква ваксина,която я биели в София против акне,но много боляла...

Andrei каза...

На 100% процента съм съгласен с написаното от Калоян.Вече съм почти на 32 ,а акнето ми ни най малко не се е подобрило.При положение ,че си го нося от 14 - 15 годишен.През всичките тези години съм вложил много пари в тази фармацевтична индустрия и съм пил какво ли не.Но никаква полза.Напротив от Окси дори се бях влошил още повече.Така че и на мен отдавна ми е минало през ума ,че причината да не се "открива" ефикасен лек срещу акнето е липсата на добра воля.А тя пък е породена от финансовата изгода ,която имат големите фармацевтични предприятия от това заболяване.Защо да загубят тези милиони и милиарди ,които печелят всяка година от нас потърпевшите.От акнето не се умира ,но за сметка на това се носи дълги години и е много неприятно за страдащите.От там вече те са готови да дадат мило и драго само и само да се избавят.Именно от това се възползват производителите на лекарства.И през цялото време ние им пълним касите надявайки се на-после на изцеление ,което така и не настъпва.Докато надявам се един ден ,вече след много години не знам вече колко то не реши да отшуми от самосебе си.В последните три години ползвам само Зинерит за локално приложение.Той единствен подържа кожата ми на едно поносимо ниво.Ползвам го постоянно без прекъсване като се надявам да не се появят някакви странични ефекти в последствие.Но за момента друго спасение не съм открил.Не препоръчвам на никой да ходи да си решава проблема при козметик.Ходил съм веднъж.Бягайте на далеч от козметичните салони.Те не са за нас.Похарчените там пари са хвърлени на вятъра.А да не говорим ,че със сигурност ще имате и сериозно влошаване.Козметиците също гледат да се възползват от проблема ни като дори нямат ни най малка представа как се подхожда към това заболяване.Абсолютно е забранено изстискването на пъпките.Към което мисля всички козметици прибягват.Успех на всички и по-скорошно избавление :)

Анонимен каза...

Към Андрей.

Защо „Абсолютно е забранено изстискването на пъпките”. Така и до сега никой не ми е обяснил защо?

Имам акне сигурно вече от 20г и съм пробвал какво ли не.
Установил съм следното:

Има (или поне аз имам три вида пъпки):

1. Комедони в изобилие (или така поне се наричаха пъпките тип „черни точки”) и други които малки пъпки видимо леко надигнати от кожата, без черни точки (просто пълни с секрет но не възпалени).
Когато не ги изтисквам (т.е. изкарам мазното им съдържание, което е с учудващо за мен количество, ми се струва в един момент „гранясва”) то в един момент започват масово са се възпаляват. Изтисквам си ги внимателно с ръце и салфетки тях. Струва ми се няма крем който да ги изстиска или изпразни тяхното количество секрет.

2. Възпалени пъпки. Мисля, че в момента когато „узреят” (ако не сме успели да ги спрем с някакъв крем) могат да се изстискат внимателно. Все пак събраната гной ми се струва, че е добре да излезе на вън, а не да се разнася в организма. Тук много помага и крема „Ихтиол”

3. Много интересен вид бели пъпчици (като топчици) около очите (даже по клепачите). Състоят се от доста твърдо ядро под много тънък, прозрачен и здрав слой кожа. Така могат да си стоят с години. Интересно, че не се възпаляват, може би защото за изцяло подкожни. Единствени начин за премахването им поне който аз знам е с игла от спринцовка много внимателно се цепва тънкият слой кожа отгоре (въпреки тънкостта му се оказва болезнено) и след това с се изтисква твърдото ядро на пъпката.

Така, че според мен изискване трябва да има. Това е само мое мнение от моят опит.

Nikolay

Tania G. каза...

Здравейте!
Темата е интересна... и винаги ще бъде актуална.
Искам да се включа с един коментар относно "изстискването".
Тъй като и аз се боря с проблема Акне от години, от всички лекари, които съм посетила научих следното...

Проблемът не е в самото изстискване, или така нареченото механично почистване. Наистина е по-добре, когато се освободят порите от тапичките. Но всички казват... не го прави... защото има много голяма опасност от възникване на вторична инфекция.
Ако на следващия ден, се е събрала гной, това вече не е Акне, това е замърсяване на кожата. А събирането на гной, дълбае кожата, и съответни остават белези.

Аз също не съм против изстискването, но всичка трябва да се прави много внимателно и стерилно.

И да, Ихтиолът наистина помага за изтеглянето на топчета, гной и тн. от вече възпалени места.

И не подценявайте българската козметика. :)

Анонимен каза...

искам да попитам каква доза цитросепт се пие за акнето

Анонимен каза...

ne znam,kakvo da pravq,ve4e nqkolko meseca piq azitril i se maja s zinerit i kremove za akne no ne pomaga,daje sam po zle....opitvah kakvo li ne

Анонимен каза...

И аз съм ЗА "ихтиола" - много помага ... моето акне е сравнително слабо и се появява периодично .. ползвала съм какво ли не , ефект - никакъв :( от продуктите на БИОТРЕЙД - АКНЕ-АУТ (сапунът + активния лосион) останах сравнително доволна ... ефекта е в началото , после най-вероятно кожата свиква и няма действие ... Някъде четох, че витамин Б комплекс (който се води за нерви) е полезен .... не зная дали на психична основа или не - имаше някакво подобрение ... чувала съм също и, че акнето се появява в следствие на нерви, лоша храна и замърсен въздух... вече не зная на какво да вярвам ..

Unknown каза...

Ами че ти си споменал съставката, която лекува акнето и тя е бензоил пероксид - чист, 2.5% ! Това пробвал ли си и пробвал ли си го както трябва? И аз от 11 години се боря с акнето и съм пробвала и минала през какво ли не и само това оправи не само акнето, но и разширените пори, които също съсипваха кожата ми. Който го е пробвал не се е отказал повече от него.

Анонимен каза...

Здравейте,

съгласна съм с автора за съжаление, това е индустрия за милиарди, която постига своята цел, за разлика от нас потърпевшите...

Акне и разновидностите му "имам" от 12годишна, сега съм на 32... Също съм изпробвала какво ли не, като резултатите са: или почти се намалява до поносимо или на периоди "избухва" с нова сила. С годините се променя, в началото бе в Т - зоната, сега е по - скоро по бузите и брадичката.
От изпробваното споделям опита ми:
- Контрацептиви - едно от най - ефикасното, изчезват почти на 90, въпреки че според изследванията хормоните са ми наред;
- Лазер терапия - ефект 3 дни...
- Кремове - някой влошават, други поддържат положението поносимо; В повечето случай имат толкова странични ефекти, че не стават: лющене на кожата, сърбеж, още повече омазняване(аз не съм с толкова мазна кожа), загрубяване и т.н. най - ефективен от всички през годините беше един на фирма ЛЕД, който така и не мога да намеря отново. И от него ми се лющеше кожата, но поне премахваше пъпките;
- Имекс(+ сулфатиацол) - ефективен, използвам го локално за конкретно възпалено място, но той не решава глобално проблема
- странно, че за измиване на лицето много по - добре са ми действали продукти за суха кожа като сапун на Юсерин, бебешки сапун на А дерма, Биодерма мицеларна вода за чувствителна кожа(розова), докато всички лосиони на спиртна основа са правели нещата отчайващи...
- етерични масла - неефективни при мен;
- антибиотик Далацин - пила съм го заради зъб, но ефекта е само докато пия антибиотика, като при контрацептивите;
- акнедазил - изобщо не ми понесе;
- козметик - дългосрочно влошаване! започнаха да ми излизат дълбоко под кожата възпаленията след това, а не както преди на повърхността, това май бе най - неприятното последствия от всички.
- лосиони като Росмари, лавандулов - като кремовете;
- от слънцето(ползвам 50 фактор) при мен не е влошавало положението, напротив. След това изчезват изцяло за поне 6 месеца по гърба. Но не прекалявам де.
- нещото, което съм запомнила е един бял крем за пети(тогава не знаех, че е такъв), майка ми го беше взела от някакво изложение в НДК. намазах само областта на бузите до бакембардите за опит. След него кожата ми пуквално се излющи и ходех като прокажена 2 седмици, 1 година кожата там бе много груба на допир(после се възстанови), но и до ден днешен там пъпка не излиза или е една на 2 години. Сега се замислих дали пък да не прежаля 1 година като крокодил, ако после ще има този ефект, но нито помня самия крем, нито зная как да го намеря...

Аз също си чопля пъпките, което не е хубаво, НО май и в това не е проблема, защото когато решат да излизат нищо не ги спира, а когато са в период на покой няма значение дали се чопля, то тогава няма и какво.

Извод - само с козметика няма да стане, необходима е поне да задържа положението, сега почвам бирена мая и вече и аз не зная какво да опитам. Наскоро представител на професионална мед.козметика ми сподели, че количеството на активните съставки в масовите кремове е толкова малко, че няма как да има ефект....

Може пък да открия перманентен фон дьо тен и да спре да ми пука :)))



 
Забележка: Информацията в този сайт не претендира за медицинска точност и няма за цел да замести консултацията с лекар. | © 2008-2010 Всичко за акнето. All Rights Reserved | Powered by Blogger
Design by psdvibe | Bloggerized By LawnyDesignz | Distributed by Deluxe Templates