Лечение на акне с билки


Това е една интересна тема и сигурно съществуват не една или две билки, които помагат за лечение на акне - вие може би знаете много повече от нас. Ние с Диди сме пробвали преди няколко години лечение с трицветна детелина. Сдобихме се с тази билка съвсем случайно - влязохме в една билкова аптека (това беше една малка аптека до автогара Изток в София) и там аптекарката забеляза, че имаме акне и пита как го лекуваме. По това време аз пяк бях на лечение с някакво лекарство и аптекарката посъветва да не се тровя с това, а да опитам билките.

Бяха съчетание от трицветна детелина и още нещо май, като действието беше да прочисти организма. Имаше даже и някакъв крем пак от билки, който тогава не купихме, защото и без това билките бяха като че ли малко скъпи за онези времена. Трябваше да пием билката в продължение на 3 месеца по 3 пъти на ден. Спомням си, че си варяхме сутрин, обед и вечер и пиехме чай от тази билка.

Имаше добър ефект - тогава без да ходим редовно на козметици и да ползваме скъпа козметика, като че ли пъпките позавяхнаха. Само че не изчезнаха напълно. Не ни излекува тази билка, но имаше добър ефект и е вероятно на други хора да подейства по-добре. Можете да потърсите билковата аптека или да питате в някоя друга дали имат подобна билка за лечение на акне. Със сигурност няма да ви навреди. Ще чакаме коментари по този въпрос.

4 Responses to “Лечение на акне с билки”

Анонимен каза...

Ето какви още билки съм чувал, че се използват при лечение на акне:
Пробвал съм да ги преведа както трябва, но ако виждате грешка, споделете.

Red Clover - червена детелина
Burdock root - корен от репей
Echinacea root - ехинацея (http://bg.wikipedia.org/wiki/Ехинацея)
Strawberry Leaves - ягодови листа
Haemafine - не успях да намеря превод на това. http://www.morphemeremedies.com/haemafine.htm
Alfalfa leaves - листа от люцерна
Margosa Vegicaps
Dandelion Root - корен от глухарче
Масло от магарешки бодил - чел съм, че имало драстичен ефект, но за кратък период от време.
Алое вера
Обикновено кървавиче
Масло от рициново дърво (препоръчва се за външно лечение при метода http://www.acnefreein3days.com/, който подробно ще ви опиша в скоро време)
Много лют червен пипер - тук ще е интересно как по-точно ще се използва...
http://en.wikipedia.org/wiki/Creosote_bush
http://en.wikipedia.org/wiki/Chickweed
http://en.wikipedia.org/wiki/Sarsaparilla
Хлорофил
Женшен
Tahebo Tea - някакъв чай за диаебетици, но не намерих много информация по въпроса
Корен от валериан
http://www.wellfx.com/Catalog/white-oak-bark-1.htm
http://www.indopedia.org/Yellow_dock.html

И, разбира се, маслото от чаено дърво. Ползвам в момента - сподпомага външните симптоми на акнето без странични ефекти. По-подходящо е за мазен тип кожа, защото изсушава.

Анонимен каза...

Сега пробвам една билкова рецепта на Мария требен за махане на акнето. Видя ми се простичка за изпълнение, а за тая билкарка Мария Требен съм чувала много добри неща.

Ще се опитам да намеря къде я прочетох.

Тука: http://stomashniproblemi.blogspot.com/2008/11/blog-post_3986.html

Анонимен каза...

Изключително успешна билкова рецепта за отстраняване на АКНЕ ми приготвиха в една чудесна билкова аптека на ул. БАЧО КИРО № 45. Това е улицата срещу Младежкият театър на Дондуков.

Анонимен каза...

Ето още нещо от една книга (Природна аптека, Памуков, Ахтарджиев):
Вътрешно:
Листа Мента
Листа Маточина
Листа Градински чай
Стръкове Червен кантарион
Корен Тинтява
Цветове Лавандула
Корен Глухарче - всички дотук по 50
Стръкове Камшик
Листа Коприва - по 100

В 600г кипяща вода се поставят 2 супени лъжици от сместа. Вари се 3 мин, кисне 30 мин, прецежда се и се пие 6 пъти дневно по 80г 15 мин преди ядене и 30 мин след ядене

Доволна съм. Но горчи. Но съм доволна ;)

Има и за външна употреба в книгата. Не съм пробвала, не мога да препоръчам и все пак имам добро предчувствие за парните бани и маските. Например:
За мазни кожа при парна баня може да се сложат цветове от роза/стръкове от бял равнец/листа от градински чай/кора от лимон/кора от портокал
За кожа, склонна да образува черни точки парна баня е недостатъчна.
Бадемова маска:
Накиснете бадемови ядки във вряла вода за няколко часа, за да омекнат люспите. Обелете, счукайте или смелете обелените ядки, долейте вода, докато се получи каша. Нанесете на лицето, оставете да се втвърди добре, изплакнете с хладка вода.
Или
Маска от овесено или царевично брашно:
Смесете малко овесено или царевично брашно с мътеница (това май беше айрян) или белтък от едно яйце. Нанесете обилно върху лицето. Дръжте най-малко 20 мин, докато се втвърди. След това леко изплакнете с хладка вода.
Единични черни точки се отстраняват чрез енергични фрикции с лимонов сок, а една билкова парна баня (аз подразбирам предварителна) ще подсили въздействието на маската.


Иначе при Требен е по един литър коприва на ден, само се запарва за малко. И другото беше хрян с оцет, но не помня точно как. Помня, че го пробвах навремето, не ме впечатли ефекта от мазилото. За копривата - няма лошо. И все пак човек, който за всички билки пише "оставя се да покисне малко"... Какво да ви кажа :)

Е, толкова от мен. Успех и не се втренчвайте в акнето, а се стремете към чиста и здрава кожа.

 
Забележка: Информацията в този сайт не претендира за медицинска точност и няма за цел да замести консултацията с лекар. | © 2008-2010 Всичко за акнето. All Rights Reserved | Powered by Blogger
Design by psdvibe | Bloggerized By LawnyDesignz | Distributed by Deluxe Templates