Лечение на акне по лекарско предписание


Това е статия с информация за лечението на акнето на Поли при дерматолог. Аз не сам ползвала този метод на лечение, тъй като искахме да видим дали при нея ще има ефект. Наистина имаше ефект, но с цената на поява на противопоказания. В крайна сметка тя реши да спре лечението при дерматолога след месец и половина вземане на доксициклин (това е точно по средата на лечението), имаше положителен ефект, но може би акнето не е излекувано. Ако отидем при лекар, те ще ни кажат, че това е така, защото сме спрели лечението не навреме, но Поли реши, че не иска повече да приема този силен антибиотик.

Ето какво й бяха предписали:
- 1-ви месец лечението беше съчетание от Зинерит (лекарство за външно приложение със съдържание на антибиотик Еритромицин), който мажеше сутрин, а вечер слагаше слаба форма на Третионоин (дадоха й рецепта и за Диферин (Адапален), който може да се купи от Гърция, тъй като не е регистриран в България). Целта беше Зинерит-ът да успокои пъпките, а Третиноинът да предизвика излющване на лицето и намаляне на белезите. Имаше добър ефект.

- на 2-рия месец смениха Зинрит-а с Далацин Т (антибиотик за външно приложение със съдържание на антибиотик Клиндамицин), а за вечерта й дадоха по-силен Третиноин за по-силно излющване на лицето. И тази схема на лечение също имаше много добър ефект.

- на 3-тия месец й изписаха Скинорен за сутрешно приложение (лекарство за външно приложение със съдържание на ацелаинова киселина), който атакува бактериите, които причиняват акне. Вечерта трябваше да продължи за ползва Третионоин. В комбинация с това, лекарят й предписа и Доксициклин за пиене, за да се ускори лечението на акнето. Трябваше да го пие 5 дни по 2 пъти на ден и 15 дни по 1 път на ден. След това лекарят й каза да продължи да взима Доксициклин по 2-3 пъти в седмицата в продължение на 1 месец и след този месец й казаха да продължи да го взима още месец-два, при което тя се отказа от лечението. Скинорен и Третиноин имаха много добър ефект, но Доксициклин-ът е много опаснен и силен широкоспектърен антибиотик.

Ето част от противопоказанията на Доксициклин (описани в листовката на лекарството):
- Излагането на слънчева светлина може да доведе до фототоксични реакции (зачервяване, оток, мехури, промяна е цвета на кожата);
- Може да се получи временно нарушение на зрението за близко виждане;
- Трябва да се избягват мляко и млечни продукти, както и храни съдържащи калий;
- Гадене, парене, повръщане, подуване на стомаха и др.;
- Дрезгав глас, затруднено преглъщане;
- Главоболие, гадене, зрителни нарушения;
- Риск от нарушаване на чернодробната функция;
- Гъбични инфекции (в гениталиите, устата);
и др.

Сега, когато пиша, направо се чудя как Поли се съгласи да приема този антибиотик. Разбира се, той е създаден да помага и да лекува, но да се приема в продължение на месеци, звучи направо като самоубийство. Ако решите да се лекувате с Доксициклин, бъдете готови за появата на гъбични инфекции и може даже да започнете и лечение с Клотримазол или нещо друго против поява на гъбички.

Имало и друг ефективен антибиотик - Миноциклин, който може да се купи от Гърция, и който е по-слаб и може да се приема продължително време за лечение на акне.

Всичко това беше изписано, без да се правят изследвания какво причинява проблема с акнето. Това ни провокира да започнем да четем чуждестранни източници на тази тема. Оказа се, че и на запад един от вариантите за лечение на акне е точно тази схема прилагана от дерматолозите. Другите варианти са козметични продукти, билки, специализирани продукти против акне - опциите са много и при всеки действат различно.

Важното е да не спираме да търсим варианти, тъй като вярваме, че ще намерим изход. Хубаво е обаче и добре да се информираме за различните схеми на лечение, за да не си навредим допълнително.

48 Responses to “Лечение на акне по лекарско предписание”

Invincible каза...

Само не разбрах - защо, след като лечението с лекарствата за външно приложение през първите два месеце е било с много добър резултат, се е наложило да се пие Доксициклин?

Админ каза...

Това е интересен въпрос и съвсем на място :) Лекарствата за външно приложение имаха добър ефект в смисъл, че пъпките затихнаха, поуспокоиха се, но въпреки това, все още ги имаше. Не толкова много и с не толкова голямо възпаление като преди, но все пак. Лекарят изписа Доксициклин, за да ускори лечението, защото иначе могат да минат месеци, преди да има истинско подобрение или изчезване на акнето.

Invincible каза...

Да, разбирам - много неприятно:( На мене също, след няколко химични пилинга и Локацид (лекарство с третиноин) ми предписаха антибиотик Азитрокс, именно старите пъпки завяхват, но неминуемо се появяват нови. Докторката заяви, че без антибиотик няма да стане. Аз обаче отказах да го пия, и ходя при хомеопат. Засега ефект няма, но от вчера съм на ново лекарство. Иска ми се да вярвам, че ще има ефект.

Админ каза...

Може би хомеопатичното лечение на акне е едно от малкото неща, които не сме пробвали и ще се радваме да споделиш повече информация за това и за ефекта от него. Относно антибиотиците - доказва се нашето мнение, че всички лекари предписват антибиотици, но продължителното им приемане крие големи рискове. Желаем ти успех с новото лечение и ще се радваме да държим връзка.

Invincible каза...

А аз да ви питам- междувременно ползвате ли фон дьо тен, и ако да- какъв? Принципно битува мнението, че фон дьо тенът запушва порите, и затова не тр. да се използва. Обаче направо не мога да се показвам пред хора в това състояние, и като се намажа с фон дьо тен, пъпките стават една идея по- незабележими. Ползвам оцветен крем на Ексфолиак, на който пише, че не причинява комедони, а и нали Ексфолиак е серия точно против акне... Освен това всяка вечер си мия лицето с измивен гел от същата серия. Когато ходих при д-р Паскова в клиника Дерма Вита, не точно тя, но друга лекарка там ми каза, че е много важно вечер да се измива лицето с пянообразуващ продукт. Вие какво мислите по въпроса, и какво са ви казвали дерматолозите - може ли да се използва фон дьо тен, и препоръчвате ли определени марки?

Админ каза...

Интересен въпрос - ще направим цяла статия по темата. Ние лично не ползваме фон дьо тен - аз нещо не мога да го понасям върху лицето си. Върху пъпките слагаме коректори за пъпки, които уж ги и лекуват, а понякога слагаме и малко пудра. Най-често обаче използваме дневен крем със слънцезащитен фактор, който има и цвят - един вид всичко в едно. Не съм чувала за тази марка Ексфолиак, но съм ползвала подобни кремове на Биодерма и на Авен (има ги във всяка аптека). От дерматолози и козметици сме чували, че не е вредно да ползваш фон дьо тен, стига той да е без мазнини (oil free) и също така е добре да съдържа Пантенол или Ретинол (тези съставки често се съдържат в продуктите за лечение на акне, защото имат благоприятно въздействие).
Относно измиващите продукти за лице - няма значение дали правят пяна или не - важно е какво съдържат. Не е добре да имат сапун в тях, защото така кожата се изсушава. Ние сега ползваме продуктите против акне на ClearPores. Техният измиващ крем не е пенлив, но оставя страхотно усещане за лекота и чистота, а кожата става наистина много гладка.

Invincible каза...

Статията е много хубава:) Сега ще се консултирам с вас по още един съпътстващ лечението въпрос - трябва ли да се ходи за почистване при козметичка. В темата за онлайн поръчката на козметиката споменавате, че сте се подлагали на почистване и йонофореза - и лазерни процедури, като това последното нищо не ми говори, бихте ли пояснили. На мен като ми се появи за пръв път акнето, което беше преди около година, се втурнах да се почиствам при козметичка, но спрях да ходя поради страха си, че могат да ме заразят с някакви стафилококи или други бактирии- от кърпичките, с които стискат пъпките например, ако не са добре дезинфекцирани. А едната козметичка правеше следното- като сложи маската, вместо да те прати на мивката да я измиеш, ти я почиства от лицето с едни навлажнени тампони като тези, с които се нанася пудра. Не вярвам да ги сменя за всяка клиентка, а те не могат да се дезинфекцират. Та, въпросът ми е доволни ли сте от някой козметичен салон, и освен това, пробвали ли сте почистване на порите с ултразвук и пепоръчвате ли тази процедура. Много благодаря:)

Админ каза...

Здравей отново! Радваме се, че статията ти харесва. Ако питаш дерматолог за почистване, ще ти кажат да не ходиш при козметик, но нашето мнение е, че почистването на лицето е необходимост. Има една особеност обаче - ако ти е възпалено лицето и са ти се появили много пъпки, по-добре да се ориентираш към някакво лечение и да спреш за 1, 2, 3 месеца да ходиш на козметик. Ако решиш да ходиш с възпаление при козметик, те ще ти почистят лицето, но пъпките се появяват постоянно и така ще трябва да ходиш на всеки 2 седмици, което не е нужно и не е полезно. Напълно си права за инфекциите - възможно е да те заразят, но рискът от такива неща съществува навсякъде - дори в болниците. Повечето козметици махат маските за лице с многократно използвани гъби за лице. Мисля, че сме срещали и практиката да ти слагат чиста мокра кърпа, с която да почистят маската, което е по-добрият вариант. Ултразвуковото почистване не е за препоръчване, ако имаш акне, защото няма да може така добре да премахне нечистотиите от порите, както при ръчното почистване. Лазерните процедури се правят с апарат, който отвежда лазерни лъчи с накрайник подобен на химикал до засегнатите участъци. Действат противовъзпалително и помагат за белезите. Но трябва да се правят например всеки ден в продължените на 10 дни и няколко пъти така. И за това ще направим отделна статия. Ти ни даваш интересни идеи за допълнителни материали. А що се отнася до това от кои салони сме доволни, доволни сме от MG, където има много добра козметичка, но не ходим там, защото не се чувстваме комфортно в обстановката. Сега посещаваме едно малко салонче до 5-те кьошета в София - можем да ти дадем контакти, ако искаш. Ще пуснем и тема за добри салони - дано да се съберат коментари. А ти каза, че си ходила при лекар. Ако смяташ, че си доволна от тях, можеш да дадеш коментари в статията за добрите дерматолози.

Invincible каза...

Да, ходих при Д-р Паскова в Дерма вита - това е, доколкото се съди от материалите в Интернет и пресата, една от най-изтъкнатите специалистки по акне. Нямам оплаквания от обслужването, направиха ми 4 химически пилинга,но проблемът беше че старите пъпки завяхват, но преди цикъл се появяват нови, и се получава един омагьосан кръг, и докторката каза, че без антибиотик няма да стане. Поради което аз прекратих лечението, защото НЕ ИСКАМ ДА ПИЯ АНТИБИОТИК. Именно за това се въздържам да публикувам в раздела ви за дерматолози мнение - защото МОЕТО АКНЕ НЕ Е ИЗЛЕКУВАНО ТАМ. А за Д-р Паскова има достатъчно добри отзиви в Интернет, ако някой се интересува, може оттам да научи за нея.
Между другото във връзка с антибиотика държа да отбележа, че Д-р Паскова ми предписа антибиотик Азитрокс в много малка доза - 2 пъти седмично по 1 таблетка от 250 мг., като каза след 2 седмици да отида пак. Убедена съм обаче, че нямаше да има ефект и щеше да се наложи увеличаване на дозата. А и си говорехме за 4 месеца курс на лечение, което мен лично не ме устройва. Другият вариант между другото е да пия противозачатъчни таблекти, това го знам от гинеколог, обаче и това не искам, защото акнето ми се появи точно като спрях едни такива, които бях пила 2 години (през което време наистина имах супер кожа, но както се оказа- на ужасна цена, което пролича по-късно - акне на 27-годишна възраст).
И още нещо за антибиотиците - една приятелка каза, че акнето й било причинено от стафилококи, пила антибиотик няколко месеца, изчистила се, след което акнето й се появило пак. И наситина, сега е пъпчива почти колкото мен. Така че няма гаранция, че човек ще се оправи от въпросния антибиотик.

Админ каза...

Да, почти същата история. На мен в дерматологията на ВМА ми изписаха антибиотика в по-късен етап, като след ударната доза препоръчаха да се пие още 2-3 месеца, а даже и повече - ако си намеря онзи антибиотик от Гърция, който е по-слаб от доксициклин. Аз се отказах някъде по средата на лечението може би и реално сега лицето ми е по-добре, почти не ми излизат пъпки, но не знам колко дълго ще продължи това. Следващата стъпка във ВМА щеше да е серия от химични пилинги, които се правят след успокояване на пъпките. И аз не знам какво да мисля за лечението при дерматолог. Диди не се е лекувала по тази схема. Сега ползва американските продукти, които купихме по интернет и чакаме да видим от тях какъв ще е резултатът. И при нас акнето се появи след пубертета и наистина е много голям проблем - напълно те разбираме. Аз съм пила и противозачатъчни с цел излекуване на акнето - но без полза. Ще напишем статия и за това.

Invincible каза...

А вие изобщо чували ли сте някой наистина да се е излекувал от акне слид пием на антибиотици? Аз не съм. Освен тази моя приятелка, на която акнето пак се е появило след като е спряла антибиотика - пила го е няколко месеца, и сега пак има пъпки - аз съм свидетел, на майка ми на една позната синът пил антибиотик 3 месеца без никакъв ефект. След което го излекувала една врачка. Ако не беше в провинцията, веднага щях да отида при нея, повярвайте ми.

Админ каза...

:) Честно казано, не познаваме излекувани от акне с антибиотик. До антибиотик прибягват хората, когато лицето им е много възпалено. Иначе всички май се стремят да избягват да се тровят с антибиотици. Това за лечението на акне при врачка е интересен въпрос - как е излекувала акнето?

Invincible каза...

Не се смейте:) Врачката е някакъв вид екстрасенс, работи на принципа на акупунктурата, масажирала му на няколко сеанса някакви точки, и му дала да пие - или да се маже - не разбрах, смес от алое и вино. И момчето било точно преди абитуриентският бал, и се оправило. Щастливец:)

Админ каза...

Не се смеем. Ние самите също сме пробвали такова лечение преди време - целта беше прочистване на организма. Имаше доста добър ефект. Това бяха подобни точкови масажи, като след тях пихме билки и имахме различни кремове приготвени от билки да си мажем лицето. Едно такова лечение продължава месеци, даже години и изисква голямо постоянство. Акнето обаче пак се появи известно време след спиране на лечението.

Анонимен каза...

Аз също съм пила Азитрокс по лекарско предписание и то в продължение на 4-5 месеца и ефектът беше много лош...появиха ми се огромни пъпки и то такива каквито преди никога не ми бях излизали. Лекарят дори ми беше предложил и Доксициклин, но като чух какви странични действия може да има категорично отказах. Оттогава реших, че няма повече да пия антибиотици.Ходила съм и на лазер. Действително имаше ефект и то като ходех 10 дни подред, но в последствие посещенията се намалиха , понеже наистина излиза малко скъпичко.А пъпките за съжаление все още не са ми изчезнали:( Но въпреки всичко продължавам да търся и опитвам други лечения.

Gabi каза...

Здравейте! Искам само да ви кажа, че много ми харесва вашият сайт и искам да споделя нещо относно фон дьо тена. Няма лошо да се използва стига да е добър, аз лично използвам на Vichy и съм много доволна:) Може да опитате и вие :)

Invincible каза...

Въпросът се отнася за предпоследния коментар: А в какви дози и по каква схема пиеше Азитрокс- а?

Gabi каза...

Пиех 3 дена от седмицата и другите 4 почивах.

Gabi каза...

Пиех 3 дена от седмицата и другите 4 почивах.

Админ каза...

Това с Азитрокса прилича на схемата на лечение с Доксициклин. Габи, можеш ли да дадеш повече инфо за схемата на лечение с този антибиотик - можем да публикуваме в отделна статия за този метод на лечение, защото не сме се лекували с него.

Invincible каза...

И на мен така ми предписаха Азитрокса - по едно хапче от 250 мг., и то даже не 3 пъти, а 2 пъти седмично, защото много протестирах срещу антибиотиците. И докторката каза: "Предписвам ти възможно най-безвредния антибиотик". Само че всички антибиотици са вредни. Иначе не мога да повярвам, че и това е страничен ефект - поява на нови и по-големи пъпки. Всъщност, Габи, кога ти излязоха големите пъпки- по време на лечението, или след като спря да вземаш антибиотика?

Invincible каза...

Ох, всъщност големите пъпки май не бяха излезли на Габи, а на друг член на форума:)Като че ли неправилно си насочих въпроса:)

Gabi каза...

Здравейте отново:) искам само да ви кажа, че първото мнение от 17.03 съм аз. Просто не съм много добра с компютрите и го изпратих като анонимен,много се извинявам за объркването. А относно антибиотика Азитрокс, пъпките ми излезнаха на 4 или 5 месец откакто го пиех и реших да го спра.
Поли и Диди честно да ви кажа не знам каква е точно схемата. Аз вече гледам малко недоверчиво на това с антибиотиците. Значи цялата история е, че след като отидох на дерматолог, видя ми пъпките, които не са само по лицето, но и по гърба и деколтето. Даде ми няколко предложения за лечение: с антибиотик; с противозачатъчни и с някакъв супер силен и скъп антибиотик от Гърция, които мисля че е Доксициклин, но не съм 100% сигурна. Избрах лечение с антибиотик и отделно ми дадоха някакво лекарство, с което да си мажа гърба. Значи пъпките по гърба намаляха, но по лицето не откривах разлика. И като ходех на профилактични прегледи лекарят ми казваше да продължавам да пия антибиотика. Докато накрая не ми излезнаха огромните пъпки по лицето, аз се притесних и спрях антибиотика. Открих лазерното лечение и за 10 дни лицето ми се успокои. Но за съжаление нямам възможност да ходя веднъж в седмицата на лазер, а ефектът му не е достатъчно силен, ако се ходи само веднъж в месеца:(

Invincible каза...

А ти къде си ходила на лазерни процедури? И колко струва една такава?

Ani каза...

Zdraveite na vsichki ,mnogo mi haresa vashiq sait i shte se radvam ako moga da nau4a novi neshta ot vas.Stradam ot akne ot okolo 2 godini, minalata godina bqh na dermatolog okolo 6 meseca pieh minociclin ,bih kazala che dava dobar efekt ,pomaga za tova da ne ostavat belezi na liceto ,no dosta vreme go izpolzvah, a papki pak se poqvqvaha i re6ih da spra lechenieto plus tova vsqka ve4er se majeh s medicinski mazila ,no sled sedmica kojata mi stava6e mnogo chuvstvitelna i me bole6e taka cne i tqh gi sprqh.Predi vseki cikal ob6to vzeto mi se poqvqvat dosta uporiti papki ,no sega sam re6ila da probvam drugi metodi bez antibiotik ako e vazmojno.Izpolvam sapun na neutrogena i sam dovolna malko isu6ava kojata no ima dobar efekt chuvala sam 4e i sapuni ot propolis sa6to davat dobri rezultati.Ako smqtate da izpolzvate sapun na neutrogena ili drug koito vodi do izsushavane ,moje da go sa4etaete s hidratirasht krem po vazmojnost oil free az ispolzvam na JADE i sam dovolna tai kato podarja kojata i se prepora4va imenno po vreme ili sled intenzivno le4enie na akne .Shto se otnasq do make up az izpolzvam na Elizabet Arden i sam mnogo dovolna sa6to ima ovlajnqva6t efekt i predava nejen i nenatrap4iv vid .Chao za sega izvinete me 4e ne pisha na kirilica no prosto ne znam kak tai kato nqmam i na klaviaturata. Nadqvam se i az da sam vi pomognala s neshti4ko leka vecher.

Админ каза...

Здравей Ани и добре дошла! Радваме се, че намираш информацията на този сайт за полезна и интересна. Явно наистина антибиотиците помагат, докато не ги спреш. Поли трябваше да пие и Миноциклин, но реши да не продължава с това и може би е било за добро:) И ние имаме чувството, че точно цикълът кара пъпките да се появяват, а след като се появят, не се махат, което е много неприятно. Мерси за полезните съвети за козметика - ще ги пробваме, особено тази декоративната козметика на Елизабет Арден и ние мислим, че би ни подействала добре. На теб желаем успех в лечението и ще се радваме да споделяш с нас нещата, които ти знаеш за акнето :)

Invincible каза...

Аз искам да споделя: имам подобрение на акнето. Преди месец и нещо ходих при поредния дерматолог- д-р Личева в клиника "Вита". Тя ми предписа серията медицинска козметика Zeniac на френската фирма LED: измиване с измивния гел сутрин и вечер, след това лосиона, след това крема - обикновения, а не по-силния Форте, и 3 пъти дневно третиране само на пъпките с едно нещо пак от тази серия, което прилича на ролков дезодорант - има топче на върха. Подобрение започна на десетия ден, ако щете- вярвайте. Вярно е, че кожата ми малко се лющи от тази козметика, но почти нямам пъпки. Не знам дали ще има някакъв траен ефект, обаче просто съм изумена от резултата, защото бях пробвала доста неща, от които нямаше никакъв ефект. Така че - споделям.

Анонимен каза...

Здравейте! Повече от 5 години се боря с акнето! При мен "избухна" в по късна възраст, след като спрях приема на противозачатъчни таблетки. От тогава съм пробвала почети всичко което описвате и вие - козметик, билки, дерматолог (пих доксициклин, друг антибиотик от тази група, пробвах зинерит, далацин, скинорен, и още какви ли не кремове и мазила) За 3 години смених 3 дерматолога и ефекта е почети никакъв. Разбрах едно - акнето има фази на затишие и фази на активиране. А относно козметиката за прикриване на проблема, добре че я има. Аз работя в голяма фирма с много хора, често пътувам и използването на фон-дьо-тен, пудра и др. е наложително. Много съм доволна от антибактериалните продукти със слънчева защита на Seventeen.

dani каза...

някой лекувал ли се е с Роакотам и има ли подобрение на акнето? странични действия да ли са се появили. предписа ми го доц.Господинов от Плевен.

Анонимен каза...

Здравейте,

Приветствам идеята за сайт с мини-форум по тази тема.

Аз съм на 26г. и имам акнеична кожа още от пубертета. Но нещата винаги са били под контрол, няколко пъпки месечно, завяхват си за няколко дни, а - когато съм влюбена - почти изчезват :)
Преди 2 - 3 седмици буквално за дни лицето ми се изрина, особено от едната страна. Прочетох за няколко девойки, на които им се е случило това след спиране на противозачатъчни, но аз никога не съм приемала такива таблетки. Освен това не е имало драстични промени в режима ми, храненето ми..Вярно, стрес има, проблеми има, но съм минавала къде - къде по-тежки периоди. И изведнъж - БУМ.
В момента тече лечението ми с външно прилагане на зинерит и тренитоин, предписано от д-р Денчева от Токуда болница. Кожата сърби, щипе и се бели, а пъпките не са стихнали, дори са изострени за едната седмица. Чета със свит стомах коментарите, защото предчувствам дълго лечение...
Аз също бих се дърпала максимално много и от вътрешен прием на антибиотици и от хормонално лечение. Ако е неизбежно - ще го направя, но мисля, че ефектът им е временен, докато се приемат.
Бихте ли ми дали малко повече информация за лазерните процедури - най-вече доколко са трайни като ефект? Далеч съм от мисълта, че някога ще имам чиста кожа, но поне да се върне на старото положение:(
И вторият ми въпрос е - как се справяте психически с акнето? Аз изпитвам вина, че по някакъв начин съм допуснала да ми се случи - било от преумора, било от самотормоз, било от малко секс, както ми се смеят приятелите...Споделете опита си.

Пожелавам успешно лечение на всички и предварително благодаря за мненията ви.

Invincible каза...

Преумората, самотормозът и малкото секс не са причина за акне! Това пък за секса е пълна глупост!!! За съжаление точната причина за акнето не може да се определи, дори и от лекарите. Просто лош късмет :( Засега ти предлагам да следваш съветите на дерматолога си. Докторицата сигурно ти е казала след известно време да отидеш на контролен преглед. Е, като отидеш, и тя види, че няма ефект, ще ти предпише други лекарства. А колкото до антибиотика, всеки сам решава, като претегля ползите и рисковети за себе си. Аз не пих антибиотик, защото ме беше страх да не получа гъбички, от които, както и известно, в повечето случаи отърване няма.
А психическата страна на въпроса е много неприятна, знам колко е потиснат човек от акнето, и как се чувства в безизходица, но нищо не може да се направи. Стоиш и чакаш най-накрая да се намери подходящото лекарство, и то да подейства, защото лечението на акнето изисква време. Междувременно можеш да ограничиш сладкото, пърженото и алкохола - може да помогне.

Анонимен каза...

Относно лекарството Роакотам или Роакютан - то е много силно и както съм чувала, има ефект, но страничните ефекти са много и трябва да се правят профилактични изследвания често, защото уврежда органите. Мисля, че на запад това лекарство е с име Акютан (Accutane) и можете да го проверите в Google - има много информация за него и неговото действие.

Относно стреса от акне - направо не ми се говори. От няколко месеца нямам желание да се снимам, защото на всичките ми снимки съм с пъпки, а да не говорим, че придобих супер вредния навик да си чопля пъпките и те стават на рани. Все повече ми се струва, че спасение от това нещо няма :(

Анонимен каза...

Здравейте,

Мнението от 03.10. е също от мен. Благодаря на invincible и анонимен за коментарите.

След контролния преглед кнстатирахме, че проявлението на акнето ми е твърде силно, за да се надяваме на резултат само с външно лечение и започнах да пия антибиотик по схема. Прегледът при гинеколог показа, че няма кисти на яйчниците, но означава ли това, че са нормални нивата на хормоните ми?

Не виждам подобрение до момента, въпреки че трета седмица пия антибиотика. Ще пиша отново, след като приключи целия период с приема на антибиотици.

Успех на всички!

Анонимен каза...

Здравейте на всички, които участвате в този сайт. Бих искала да споделя следното нещо - дерматолог е специалист лекар, който е прекарал най-малко 10 години в обучение за придобиване на тази квалификация. Първо медицина за 6 г, след това дерматология. Само този факт по себе си е достатъчен да се разбере, че той е хиляди пъти по-компетентен от вас и да преценява дали ползата от прием на антибиотик превишава риска, което е едно от основните правила в медицината. Изброените странични ефекти първо се наблюдават изключително рядко и второ такива има дори ако пиете повече витамин С или аспирин. Всяка фармацевтична фирма е длъжна да публикува такава листовка макар изброените рискове да се оценяват на 0,002 %. Също така акнето е хронично заболяване, което изисква дълговременно поддържане и изключително активно участие от ваша страна. Дерматолозите в България изполват най-съвременните средства, методи и схеми за лечение прилагани в цял свят. Не омаловажавайте труда и знанията на по-квалифицирани хора от вас. Факт е, че акнето създава и голям психически дискомфорт, но не лекаря ви е виновен за това, за да си насочвате негативизма към него. Той само иска да ви помогне.

Invincible каза...

Лично аз ни най-малко не омаловажавам труда и компетенциите на дерматолозите. Както и на акушер-гинеколозите например, които са учили не по-малко от дерматолозите. Препоръчвам на всяка жена, страдаща от акне, да вземе рецептата с предписано антибиотично лечение, и да посети акушер-гинеколог, който да й даде компетентна консултация относно риска от получаване на вагинална гъбична инфекция в следствие на приема на антибиотици и да обясни в какво се изразява последната, какви са симптомите й и колко дълго би продължило лечението й и каква е вероятността да се развият резистентности и рецидиви на гъбичните щамове.
Освен това, организмът е преди всичко на пациента, и именно той има правото да претегля ползите и вредите от дадено лечение и да реши дали ще се съгласи да се подложи на него. Естествено, въз основа на мненията на лекарите.

Анонимен каза...

Здравейте,

Продължавам с анонимните постове, стартирани на 03.10. :)

Към момента острото възпаление при мен е овладяно и усилията са насочени към поддържане на резултата и възстановяване на кожата от белезите.

Д-р Албена Ангелова няма грешка! Моите почитания към нея.

Анонимен каза...

Здравейте дами,след катородих сина си през 94г. буквално за седмица ми се появи акне, започнах едно продължително ходене по мъките, мазила,антибиотици, нетрадиционна медицина докато случайно попаднах на един кожен лекар др.Константинов от Бургас за съжаление е вече покойник, този човек ми помогна и завинаги ще си спомням с благодарност за него, приготви ми мазило и течност и след използването им се сбогувах с акнето.
Пожелавам ви да намерите своето лечение и да се отървете от проблема си.

Анонимен каза...

Здравейте,бих искал да направим изяснението,че под "акне" се разбира появяването на пъпки по време на пубертета и този кожен проблем е свързан именно с пубертета,но често продължава и след това.Много от участниците тук приемат за "акне" всеки обрив,който се получава поради една или друга причина,но въпросните обриви обикновено може лесно да се излекуват с някакви лекарства,докато акнето е много по-сериозен проблем,генетично предопределен(според мен),но затова съм написал отделно мнение (като анонимен) в темата "Лечение на акне"

Анонимен каза...

Здравейте! Няколко човека споменават, че ползват тренитоин, третиноин или третоитин (аз предполагам, че говорят за едно и също но изписано различно). Откъде го купувате? Внася ли се в България? Точно каква марка е и как се изписва? Питам Ви, защото една моя приятелка има нужда от такъв крем (аналог на Ретин А, който от години не се продава в България)
Много моля, ако е възможно да ми отговорите по имейл на annataATyahoo.com (на мястото наАТ напишете @)

Анонимен каза...

Здравейте,

Продължавам започнатите от мен анонимни постове на 03.10.2008.

Лечението на акнето ми под ръководството на д-р Албена Ангелова вървеше добре, кожата беше започнала да се изчиства. Накратко схемата беше: първите 9 седмици антибиотик (докъм декември, 2008), а след това - само външно зинерит и третиноин. Изкарах и 3 месеца с прием на ексфолиак-таблетки, след това 1 месец само цинк и витамин А. Докъм април, 2009, нещата вървяха добре, през май започнаха да зазляват и от началото на юни, мога да ви се похваля, че втора серия на акнето ме порази жестоко.
Отново за броени дни се върнахме на ниво октомври, 2008. Според външни наблюдатели - дори било по-зле този път.
Отново започнах с антибиотика - сумемед. Външно мажа зинерит и деакленал. Не се подобрява, напротив.
Ще си направя изследвания на хормоните този месец. Но просто не знам кое е по-добре - да ми изпишат противозачатъчни или да не ми изпишат.

Много съм притеснена и депресирана.

Поздрави и успех на всички в борбата с акнето!

Анонимен каза...

аз бих ви казал 4е не сте попаднали на добри лекари, кои знае сте ходили при тия дерматолози от поликлиниките дето грам не разбират от тия неща аз познавам хора където са се излекува ли с антибиотици имах даже френд дето бе6е много зле и му бяха бяха предписали 3 антибиотика и се излекува. Само да ви светна 4е акнето е едно от наи трудно лечимите кожни заболявания и аз където имам лека форма на акне, Кожно-венеричния хирург ме предупреди 4е са ми необходими най-малко 3 месеца за да се излекувам, повтарям лека форма - най-малко 3 месеца така че ако вие сте с тежки форми на акне най-малко 6-7 месеца за да видите резултат. Една моя роднина беше на решето от супер тежка форма на акне и се лекува в продължение на 3 години и сега лицето и е чисто като сълза и гладко като коприна без нито един белег точно щото се лекува с антибиотици. А вие тука ми се впускате в някви безмислени излишни дискусии, тва че искате за 1 месец да нямате следа от пъпките никога няма да стане и да искате. И пак ще ви кажа аз имам лека форма на акне само по Т-зоната което е изразено малко и са да жидя малак резултат са ми необходими 3 месеца и тва дето тоя в на4алото ми ги дрънка 4е на неговата прятелка са и предписали антибиотици дето само в гърция ги има а в БГ не тва е абсурт или ако е така кой знае на къв некъдърник е попаднал, дето незнае кво има и кво няма в БГ аптеките, а тя е още по тъпа 4е е останала той да я лекува. А колкото до антибиотиците аз съм твърдо за тях щото си намяте хал хабер от медицина.

Invincible каза...

По отношение на коментара на анонимния потребител от 07.12. бих искала да кажа няколко думи:
Поликлиничните дерматолози, които не са специалисти в козметичната дерматология, също предписват антибиотици за лечение на акне. Да, вярно е - антибиотиците вършат работа в борбата с акнето. Но, въпрос на личен избор на пациента, особено ако е жена, е дали ще се съгласи да проведе курс на антибиотично лечение с продължителност най-малко 3 месеца. Аз лично не бих си рискувала да си причиня на организма страничните ефекти от подобен курс на лечение. И твърдя, че значително си подобрих състоянието на лицето само с препарати за външни приложение.

Анонимен каза...

Здравейте,
бих искала да ви споделя и моите мъки с акнето...на 23г. съм и имам всякакви видове анке от 15 годишна. Борбата е непрекъсната. Бабини лекове..помогнаха до някъде...Козметик- ходих 4-5 години, но ефекта беше възпаление и изместване от Т-зоната към скулите...много неприятно. Д-р Албена Ангелова - имаше ефект докато пих антибиотика и се мазах със зинерит и кремчето на Ла рош, но след това..пак започанаха да излизат. Е, не с големи размери, но все пак. В крайна сметка скоро отидох на лакар и ми казаха че имам стафилококова инфекция в червата...тези неща не се лекували много успешо..та реших да изпробвам още 1 метод...взех книга за подсъзнанието. Е..искам да ви се похваля, че това от всичко дава най-добър резултат. Правя упражнения от 4 седмици и ефекта е забележителен!!! Открих че всичко е в главата...не само за пъпките, но и за всякакви други проблеми :-) Надявам се да откриете своя метод за ефективно лечение на този ужасно досаден проблем! Успех на всички!

Анонимен каза...

И аз имам проблем с акнето. От поне 13 години, като борбата е с променлив успех. Мога да споделя двете неща, които наистина са ми помогнали досега. 1-то е приемането на антибиотика Curam по схема след лекарско предписание. Това беше преди около 7 години на 2-3 курса. Резултатът бе наистина траен, акнето намаля доста след това. Доколкото зная е доста тежък и от тогава, не съм ползвал въобще антибиотици. Другото нещо, което ми помага профилкатично е Fucidin. Този крем се нанася върху пъпките, и това, което съм усетил е, че помага да изсъхнат и изчезнат по-бързо. Не мога да се похваля с пълна победа, но поне намалих размера на акнето по този начин. Напоследък имам ново активизиране и ще трябва да реагирам, но не бих приложил антибиотик отново. Разбира се, съвествам всички които искат да изпробват описаното да го правят след консултация с дерматолог.

Анонимен каза...

Да се пие антибиотик при всяко положение е нещо, което се прави в най-краен случай! Всеки антибиотик нанася непоправими вреди на микро-чревната флора и това вече е доказано.
Никой от вас ни споменава пречистващи диети, спортуване....Ами защо не опитате? Опитайте да ядете само чисти истински храни като сурови зеленчуци, плодове, сурови ядки. Спрете всички сладки неща, пърженото, месото, мазните сирена. Спортувайте! Спортът регулира изключително ефективно хормоналния баланс и тялото разцъфтява! Без потене тялото задържа токсини и се затормозяват процесите дори на клетъчно ниво. Мисля, че трябва да се погледне по-цялостно на картината, а не да се ходи по ограничени дерматолози, които не си правят труда да си размърдат мозъците и да разучат алтернатините методи на лечение. На запад вече все повече лекари прибягват до природолечение и се дообразоват. Тук трябва вие сами да го направите и да вземете нещата в свои ръце. Да търсите информация, да пробвате всичко. Иначе никога няма да намерите вашата истина!

Анонимен каза...

Да се пие антибиотик при всяко положение е нещо, което се прави в най-краен случай! Всеки антибиотик нанася непоправими вреди на микро-чревната флора и това вече е доказано.
Никой от вас ни споменава пречистващи диети, спортуване....Ами защо не опитате? Опитайте да ядете само чисти истински храни като сурови зеленчуци, плодове, сурови ядки. Спрете всички сладки неща, пърженото, месото, мазните сирена. Спортувайте! Спортът регулира изключително ефективно хормоналния баланс и тялото разцъфтява! Без потене тялото задържа токсини и се затормозяват процесите дори на клетъчно ниво. Мисля, че трябва да се погледне по-цялостно на картината, а не да се ходи по ограничени дерматолози, които не си правят труда да си размърдат мозъците и да разучат алтернатините методи на лечение. На запад вече все повече лекари прибягват до природолечение и се дообразоват. Тук трябва вие сами да го направите и да вземете нещата в свои ръце. Да търсите информация, да пробвате всичко. Иначе никога няма да намерите вашата истина!

Анонимен каза...

Здравейте! На 36 години съм в момента с проблемна кожа само на лицето. До момента, в който родих сина си /27г./ не съм имала подобни проблеми, но 2 години след раждането по лицето ми започнаха да излизат гнойни пъпки,от които ми останаха петна и белези. Ходих веднъж на хирург/първия път/, но от тази процедура ми остана най-големия белег. Преди няколко седмици прочетох, че такива проблеми могат да се получат от стафилококова инфекция и помолих личната си лекарка да ми вземе секрет и да направим изследването. Наистина се оказа такова... Сега пия втори антибиотик и външно почиствам лицето със спирт, с разтворен в него друг антибиотик. Антибиотиците обаче личната ми избра след направена антибиограма. Единия поръчахме от съседна държава и е доста по-евтин от първия,който пих и който беше с по-малък ефект. Засега се радвам на подобрение/а е едва 10 ден/. Разбрах, че трябва да съм търпелива, защото тези стафилококи били много упорити и лечението ще е продължително. А относно процедурите с лазер-на сестра ми й помогнаха, макар че тя от малка има проблеми с лицето си/сега изглежда страхотно/, но при мен нямаше резултат. Последния път козметичката ми каза, че ако проблемът е вътрешен-инфекция например, никакви козметични процедури няма да ми помогнат.

Анонимен каза...

Здравейте,аз искам да споделя с вас ,че също имах проблем с гнойни пъпки по лицето и шията с които се борих почти година .Какво ли не пробвах,бях при дерматолози,ползвах скъпа козметика,различни козметични процедури и най - накрая в отчаянието си реших да пробвам лосион който се прави от фармацефт с 52 годишен стаж и до ден днешен съм благодарна на тази жена ,че благодарение на нея имам самочувствие и нямам никакви проблеми с лицето.Наскоро видях ,че има и страница в фейсбук,можете да го намерите под името Magnifico.Струва само 18 лева и е супер ефикасен.

 
Забележка: Информацията в този сайт не претендира за медицинска точност и няма за цел да замести консултацията с лекар. | © 2008-2010 Всичко за акнето. All Rights Reserved | Powered by Blogger
Design by psdvibe | Bloggerized By LawnyDesignz | Distributed by Deluxe Templates