Нашите проблеми с акнето


Най-добрият начин за справяне с проблемите е да ги споделяме. Ние страдаме от акне от няколко години и сме изпробвали най-различни начини за лечение. За себе си можем да кажем, че използваме скъпа козметика, пробвали сме най-различни марки – от специализираните магазини, аптеките и козметичните салони. Редовно използваме измиващ крем, тоник, дневен крем (важно е да е със слънцезащитен фактор), маска, ексфолиант, дори и слаби киселини за домашна употреба за заличаване на белезите. Резултатите понякога са по-добри, някога не толкова, но общото между продуктите на различните козметични марки е, че козметичните продукти не могат да се справят с акнето самостоятелно. Дори и при ползването на едни и същи продукти има моменти, в които акнето се оправя, но след това се появява отново, като понякога е доста болезнено. А да не говорим за белезите.

От козметичните процедури сме пробвали какво ли не – от обикновено ежемесечно почистване на лицето при козметик до лазерни терапии, пилинги (химични и билкови), специални процедури (в зависимост от марката козметика, която се ползва в съответния салон). Не сме си правили единствено дермабразио, но това е много опасна процедура и в никакъв случай не трябва да се прави при козметик.
Ефектът от козметичните процедури понякога е доста добър, но и при тях спрат ли се редовните терапии, акнето се появява отново. Причинителят му явно много трудно се лекува.

Пробвали сме и най-различни билкови програми за пречистване на организма, които също дават резултати, но временни. Пили сме противозачатъчни, но без видим ефект. Спазвали сме диети, но явно акнето не се влияе от начина на хранене.

Ако някой се усъмни, че не сме пробвали да се лекуваме при дерматолог, много ще сгреши. И това сме правили. Мазали сме се със Зинерит, Далацин, Скинорен, Третиноин, както и сме приемали обичания от всички лекари Доксициклин (всичко това сме правили в изпълнение на лекарско предписание на специалисти дерматолози, не ви съветваме да си предписвате лекарства самостоятелно). Не можем да отречем, че тези терапии имат ефект, но да не говорим за страничните ефекти. Тях ще разгледаме в отделна статия, защото има много материал.

Ще се радваме да чуем и други начини за лечение на акне – може би някъде там се крие истината и ние все още не сме я открили.

29 Responses to “Нашите проблеми с акнето”

Анонимен каза...

Това с акнето е много кофти и не може да се скрие. Моята приятелка има акне и дори майка ми забеляза и тайничко ме пита дали се лекува с нещо. Аз не знам с какво се лекува - купува си разни козметики. Личи й, че се притеснява от пъпките.

barbo777 каза...

Никакви козметики няма да помогнат!!!Нито пък процедури!Като бях тинейджър страдах и аз няколко години, след което по лицето ми останаха завинаги много белези.Това което ме излекува беше някякъв антибиотик или нещо подобно, което отдавна ми беше предписвано от един селски лекар, но баща ми беше против понеже антибиотиците били вредни(неще и дума, че са вредни, но преценете сами кое е по вредно - 1-2седмици да взимаш този антибиотик или цял живот да ходиш с пъпки и белези по лицето). Това е което мога да ви препоръчам и то да го опитате незабавно! Само където не мога да ви назова името на лекарството, което взимах преди около 20 години, а сега сигурно има къде-къде по-добри лекове. Успех!

Анонимен каза...

на мен през лятото слънцето и солената морска вода много добре ми действат. проблемът е като дойде зимата и отново тази гадост...

Админ каза...

Първо искаме да благодарим за всички коментари - за нас те означават много! Вярваме, че този блог ще се превърне във форум по въпросите с акнето и ще успеем да си помогнем взаимно да се излекуваме и да си възвърнем самочувствието. Не е добре да се затваряме в себе си и да се комплексираме.
Вярно е, че морската вода и слънцето помагат акнето да завяхне, но те не отпушват и не почистват порите, а само изсушават временно кожата. Проблемат си остава и доста често се случва след море акнето да се появи с още по-голяма сила.
А за антибиотиците - Поли наскоро свърши курс на лечение с Доксициклин, но почти няма ефект. За сметка на това страничните ефекти са големи. Лекарят и каза да пие доксициклин 20 дни, след това удължи на месец и половина и след това каза 3 месеца. Тя се отказа, защото организмът и вече не понася това лекарство. Това е традиционен метод за лечение, който се прилага от всички кожни лекари - няма значение къде практикуват. Видят ли те с акне, ти казват да пиеш Доксициклин.

Анонимен каза...

Здравейте!Аз съм с проблемно лице повече от 10 години,тази година ще стана на 30 и продаължавам да се боря с акнето!На всички искам да кажа да не се притесняват от този си проблем и да не спират да търсят начини на лечение!Лично аз съм минала през всички по известни лекарства-Зинерит,Скинорена,Имекс,Доксицикли(но го спях ,защото съм против антибиотиците)Има затихващи периоди и отново поява на пъпки.На мен най-добре ми повлиява почистването при козметик и комбинацията с някакъв вид мазило!Вече до толкова съм свикнала с проблема си ,че може да се каже ,че съм по добра и от козметик-дерматолог:)Искам да Ви кажа,че преди 4 месеца имах по силно изразени пъпки и отидох при д-р Балабанова в Дерматологията на Медицинска Академия!Бях чела добри неща за нея и мога да кажа ,че съм напълно разочарована-тя стоеше срещу мен и веднага реши да започне с антибиотик за 4 месеца и Зинерит,след което каза "прегледа е 30 лв отвън на касата".Естествено доброто ми възпитание ми позволи да и платя,защото тя не го заслужаваше!Аз не ползвах предписаните от нея антибиотици(това е самоубийство за организма),ползвах Зинерит (доволна съм,но сега пък от него получих жълтеникави петна ,т.е получило се някаква пигментация)Искам на всички дами и младежи с акне да кажа да не се отказват и да не се притесняват,тези които ви обичат ще го правят и с вашето акне,не изпадайте в депресий,защото е доказано,че акнето се повлиява и нас самите(ако сме спокойни-затихва,ако ли не изпъкват пъпките)Пак казвам за мен най доброто решение и повлияване е дълбокото почистване само от добър козметик ,съчетано анти акне серия или антибиотик за мазане!Желая здраве и късмет на всички и горе главите:))!!

Анонимен каза...

И аз реших да споделя през какво съм преминал през последните 5 години - време, в което съм се борил с акнето.

При първите появи на акне ползвах произволно закупени препарати от аптеката. Каквото ми падне, било то скъпо или евтино, за жалост не мога да се сетя какво точно съм купувал...все пак беше преди доста време. След 2-3 години борба прецених, че е време да се поинтересувам повече и да видя какво може да се направи по въпроса. За първи път пробвах антибиотик - зинерит. Ефектът беше добър, но все още се миех с изсушаващ сапун по 3-4 пъти на ден (и повече). Зинерита помогна, но определено все още имах пъпки. След зинерита пробвах домашно приготвена маска с оцет/лимон и още някаква съставка, която не помня. Ефекта беше малко по-малко пъпки за кратък период от време за сметка на много изсушена кожа и много бъдещи пъпки. Оттогава прецених, че не е редно да се спазват "здравословни" рецепти от интернет. В този период от време ползвах и масло от чаено дърво. Зинерита, рецептата, маслото от чаено дърво и десетките мазила от миналото не дадоха желания резултат. Тогава прецених, че е крайно време да отида на козметик. Научих някои полезни съвети - по-рядко миене и то не със сапун, а с крем, с топла вода, без никакво докосване до лицето. Козметика ми препоръча друг антибиотик - далацин-т + продукти на биодерма. Мануалното почистване в козметика имаше ефект, но за не по-дълъг период от 2 седмици - след 2 седмици пъпките излизаха както преди. Тоест трябваше да ходя 2 пъти в месец за 50 лева на ходене, за да има ефект. 100лева месечно + мазилата са сериозна инвестиция, тъй че макар че имаше положителен ефект работата с този козметик няма как да я бъде. Днес все още търся правилното лечение, но това което със сигурност научих за тези 5 години е:
- миене не повече от 2 пъти на ден със специален крем.
- никакви домашни рецепти, научени от интернет.
- антибиотиците действат, но кожата става резистентна към тях след месец-два употреба и пъпките отново се появяват.

Админ каза...

Без съмнение козметиците помагат - лицето трябва да се почиства, за да се отпушат порите и да се премахнат нечистотиите. Съчетанието от редовно почистване на лицето и добра козметика за лице е почти задължителна. Въпреки това обаче има периоди, в които акнето се обостря и посещението при козметик не помага, тъй като възпалението не се маха. В такива моменти може би е добре да се посети дерматолог. Не препоръчваме покупката на лекарствени продукти за външно или вътрешно приложение по съвет на козметик. Добре е това да става само по лекарско предписание. Иначе козметиците знаят доста по въпросите за грижа за кожата, стига да са добри специалисти. Вярно е това, че грижата за кожата излиза доста скъпо (добрите козметични продукти също са скъпи), но за съжаление няма как да се залъгваме, че кремове от по 3-4 лева могат да ни избавят от акнето.

Анонимен каза...

чета тези коментари и плача.плача,защото за 8те гоини в които акнето не изчезна(изпробвайки всички възможни кремове,антибиотици,пилинги,лазери,маски,терапии,лосиони....ох,достатъчно ли е!?)не открих средството което да ме излекува.посетих поне 10 дерматолога и нищо не се променяше!едно и също всеки път.меко казано ми писна.адски е подтискащо.пожелавам си на мен и на всички,които страдат от това заболяване да се оправим и да не се отчайваме,а да се борим с него докато не изчезне!успех на всички!

Анонимен каза...

zdraveite,az imam ujasni problemi s akneto...Hodq na kozmetik vseki mesec i moqta kozmeti4ka mi prepora4a da piq kopriva ili da si vzema kopriva na hap4eta,ako ne moga da q piq na 4ai ...Poprincip moqta koja e suha,koeto ne e normalno za koja s akne...Kozmeti4kata kaza 4e mnogo rqdko se sre6ta takav tip koja...Li4no az izpolzvam tezi produkti:Clean & Clear,Clearskin(barzodeistva6ta terapiq za papki),Clearskin(Po4istva6t i predpazva6t krem SPF15),Clearskin(Antibakterialen korektor protiv papki),Seba Med( po4istva6t tonik za lice i tqlo),Seba Med(krem koito se izpolzva sled kato si si po4istil liceto s tonika)....i tova e ;) li4no az prepora4vam da namajete liceto si s Po4istva6tiq i predpazva6t krem i sled tova da zali4ite edna po edna papkite s korektora za papki....taka se zali4ava akneto za prez denq..Ve4er izmiite liceto si hubavo s Seba Med i slojete ot barzodeistva6tata terapiq za papki kato otnovo nanasqte samo varhu papkite...taka prespete prez no6ta.Ne se pritesnqvaite ako malko vi 6tipe ot barzodeistva6tata terapiq...tova e normalno.Kogato ste si vka6ti prez denq moje da polzvate barzodeistva6tata terapiq za papki ot 1 do 3 pati dnevno :)...Kogato barzodeistva6tata terapiq za papki izsahne hubavo izmivate liceto si obilno sas studena voda.Sled tova zamazvate liceto si s Seba Med (krema) s nego.sa6to e hubavo da se namajete sutrin,za6toto toi predpazva liceto ot zamarsqvane ;) I tova e...ako imate tezi produkti moje da gi kombinirate po mnogo razli4ni na4ini ;) Pri men efekt ima...osven kogato sum v cikal samo togava nqma nikakvo le4enie ...

Анонимен каза...

az me znam prosto kakvo da kaja!!! imah problem s kojata na liceto i pri p1rvite simptomi na akne si kupih lepten i p1rvo 6tqh da isterqsam za6toto mi se poqviha o6te pove4e p1pki otkolkoto v na4aloto. Posle oba4e razbrah 4e e tak1v mehanizma na deistvi i sled oklko 10 dena ne 4e iz4eznaha nap1lno no pone sa okolo 2-3 nezna4itelni p1p4ici. Mislq 4e ako bqh prod1ljila da go izpolzvam nadali 6te6e da se slu4i taka.... Iskam s16to taka da kaja 4e stra6no mnogo sa4ubstvam na poli i didi i da im kaja 4e znam kakvo e da si v takova polojenie SEGA SE POQVI DRUG PROBLEM I NE ZNAM KAKVO MOJE DA MI POMOGNE AKO IMATE NQKOI SAVET ZA MEN 6TE SAM VI MNOGO BLAGODARNA!!! ETO KAKVO SE SLU4VA S MEN V MOMENTA IMAM UJASNI P1PKI PO G1RBA KOITO SLED TOVA RAZBIRA SE OSTAVQT BELEZI I NEZAM KAKVO DA PRAVQ TOZI PAT. Ako nqkoi ima ne6to za men molq neka mi pi6e na sexy_gabka@abv.bg. Predvaritelno blagodarq!!!

Админ каза...

Това с пъпките по гърба е доста неприятно. Поли ползваше почисващ лосион на Guinot, от който беше доста доволна за пъпките по гърба. Чували сме, че понякога тези пъпки могат да се дължат на гъбични заболявания. Може би е добре да се посъветваш с дерматолог - има разни шампоани, гелове, които помагат специално за кожата на тялото.

Анонимен каза...

Здравейте и от мен.Дълго се чудех дали да пиша но най - накрая и аз се реших.И аз като вас имам акне(в каква степен е не мога точно да преценя)Започна преди 3 години.Първоначално се появиха големи гнойни пъпки на челото.Препоръчаха ми Имекс.Имаше действие и вършеше работа,но постепенно с времето почнаха да се появяват още и още,аз продължавах да го ползвам но проблема беше че действаше единствено на по големите гнойни пъпки за разлика от малките,още повече че почнаха и да се появяват петна.Просто лицето ми се беше обезобразило.След това почнах да ползвам крем Здраве,продължих Имекса,използвах различни други лосиони и мазила(не им помня имената)пих бирена мая но пак без резултат.Отидох на дерматолог .Изписа ми Nadixa и Effaclark.Каза ми че след 2 седмици ще има видим резултат.Но след месец ползване нямаше никаква разлика.Миналата зима се подложих на лазерна терапия(Ще ми се пак да отида но ми излезна около 600лв , просто незнам дали ще мога пак да си го позволя).А лятото стоях на слънце,ходих на море(майка ми каза че солта издърпвала гнойта на повърхността,усилено пих продължително бирена мая и найстина всичко това имаше някакъв ефект защото в края на лятото и есента бях много по-добре.Но когато почна зимата сякаш всичко се върна назад и сега съм в същото състояние с изключението че вече нямам толкова много големи гнойни пъпки,а повече петна.В момента използвам Akne out дано да има някакъв резултат.И сега пак съм отчаян.Срам ме е да се показвам навън.Заради него изгубих приятелите си.

Анонимен каза...

здравей и от мен аз още съм в пубертета,но при мен тои започна доста късно-заедно с пъпките аз не мисля че акнето ми е в толкова остра форма но имам голям проблем с порите-по лицето ми се отбразуват цели кратери.....въпреки че ползвам скъпи мазила и съм ходила при козметици и дерматолози.........не знам какво да ви посъветвам.Мен в момента ме притесняват някои белези и пори и затова използвам"Norma derm" na Vishi,използвах го и миналата година(старата формула на крема)но нямаше голям ефект....а сега формулата на крема е подубрена и с комбинация от почиствашия гел.....горе долу става......междувременно пия и бирена мая-тя е ефтина и мая помага,а и е и за косата и ноктите ако имате желание опитаите с бирена мая.......мисля че и серията на Vishi е доста добра.И аз съм ползвала страшно много неща но от това съм наи-доволна.Сега мисля да използвам един ексфоличнт с трици от кестени-дано е добър.Да знаете,че ще намерите своя лек на гадното акне-не се предаваите!!!

Анонимен каза...

OTIDETE PRI D-R BALABANOVA V ALEKSANDROVSKA BOLNICA.AZ PROBVAH KAKVO LI NE I SAMO TJ MI POMOGNA.PIH VSI4KI TEZI ANTIBIOTICI PRAVIH KAKVI LI NE PROCEDURI NO EFECTA BE6E NULEV.JELAJ VI USPEH

desislava каза...

Точно сега съм в пубертета и имам този проблем с акнето от около 3 години. Наистина страшно много ми тежи и ме е срам, дори започнах да не излизам с приятели въпреки, че те ме искат и обичат и с пъпките. Лекувала съм се с какво ли не но нищо не ми е помогнало до сега ходех редовно на козметик за почистване на порите но започнаха да се размножават още повече и заради това спрях за да ми почине малко кожата поне аз така мисля може и да греша но наистина ми се поуспокои кожата отначало наистина ми помагашха процедурите, но само до едно положение. Сега се старая да не го пипам само го почиствам и понякога пека на слънце. Днес майка ми ми каза че чела в един вестник за една жена която се е излекувала от акнето на 28г. от Цитросипт. Аз мисля да го пробвам и наистина ми се струва надеждно пробвайте и вие нищо няма да загубите ;) Не се отчайвайте и не допускайте това да ви пречи на купоните и кафетата, както на мен. Според мен всичко е психическо и вярвам че чрез психиката на човека може да се излекува. Вярвайте наистина ще се излекуваме само трябва време радвайте се на живота въпреки това горе главите :)))

Анонимен каза...

здравейте. аз съм на 13 години и имам акне от 1 година. аз бях първата в моя клас, която имаше акне и много се притеснявах. една година си стоях без да се лекувам по специално и си мислех че ще отмине, но уви не стана така. един ден аз реших да започна борба с акнето. отидох в местна аптека и попитах дали има нещо което би ми помогнало. фармацефтът ми каза че ще ми даде нещо по слабо за начало и ако не подейства ще ми даде нещо по силно. за начало ми даде един крем на име AKNE OUT.даде ми указания как да го използвам (на опаковката пишеше но аз поисках по подробна информация). прибрах се вкъщи и на момента го нанесох върху лицето си. не почувствах нищо. и така няколко дни го нанасях като първо си измивах лицето с топла вода, за да ми се отворят порите. когато преполових опаковката-някъде към 10 ден пъпките значително бяха намалели. направо се учудих. продължих да го използвам и когато свърши го спрях.и 3-4 месеца вече съм без този проблем. е не се махнаха напълно, но вече не се забелязваха т.е. бяха безцветни, а не червени както преди, и не бяха пълни. много съм щастлива сега. мога да се радвам на лицето си без да се стеснявам. не вярвам че още от първия опит да се оттърва от тези страшни нещица те изчезнаха. препоръчвам ви го и на вас. може просто кожата ми да е податлива на лечение но и вие го пробвайте. не се знае, може и да помогне. УСПЕХ!!!

Анонимен каза...

здравейте. аз съм на 13 години. имам акне от 1 година и започнах да се боря с него наскоро.отидох в местната аптека и попитах дали не могат да ми препоръчат нещо против акне.дадоха ми крем на име АCNЕ ОUТ.използвах го 10 дни и подейства, а още не бях свършила опаковката. бях много учудена. пъпките не се махнаха напълно но вече не се забелязваха.аз бях единственото дете в класа с акне на тази възраст и много се срамувах от лицето си. но сега се чувствам по самоуверена и мога да се забавлявам без да се притеснявам. препоръчвам ви го. може на мен да ми е подействал защото кожата ми е по-податлива на лечение, но може да подейства и на вас. УСПЕХ!!!

Анонимен каза...

Поли и Диди,отдавна не сте писали! Излекувахте ли се? Аз си нося моето акне вече десета година и съм убедена, че няма лек, само поддръжка за някакво умерено ниво. Но тайно се надявам някой да ме разубеди....

Админ каза...

Здравейте, наистина отдавна не сме писали в блога. За съжаление, като че ли ни налегна отчаяние, тъй като преживяхме поредната криза с акнето. От няколко месеца отново водим отчаяна борба с него, която едва сега започна да дава резултат. Ще съберем последния си опит и ще опишем в статии скоро. Чао засега!

Анонимен каза...

Veche sum na 30 god. i produljavam da imam akne! probvala sum kakvi li ne lekarstva,no niama efekt ! pravila sum si i himicheski piling.Edinstveno liatoto moje bi ot moreto se izchistvat !!!

Анонимен каза...

Препоръчвам на всички дерматологичен център Леге Артис в Стара Загора.

Slã каза...

Опитайте продукти с Benzoyl Peroxide . Казват, че е най-успешният начин за борба с акнето.

Дидка каза...

Моля ви кажете ми нещо против това акне защото се чувствам адски подтисната сред приятелите ми .. не знам наистина какво да правя вече пробвала съм какви ли не лекарства но никое не помага .. адски е гадно не е от най - тежките форми но пак е гадно .. :(:(:(:(:(:(:(:(:(:(

Анонимен каза...

Чудех се дали да пиша , но смятам да споделя с вас какво ми помогна от части да излекувам акнето . Купете си Имекс сапун и крем и отделно се мажете с зенерит.. на мен преди 1 година ми бяха излезнали ужасно много пъпки и само това ми помогна.. Сега отново ми излезнаха тези гадинки и почнах да се мия сутрин , обед и вечер с гарниер 3B1 ,, защото напълно бях забравила за зенерита и имекс продуктите .. Дано да съм ви помогнала

Анонимен каза...

Изчетох доста неща в този блок, много е полезен, благодаря ви :)
И аз както всички вас страдам от това бедствие, от около 4-5 години вече се боря, но нищо, какви ли не неща съм мазал по лицето си, ноо без много голям ефект.записал съм си час при един дерматолог, като ми мине прегледа ще кажа отзиви.

Анонимен каза...

Единственото което работеше при мен е Бензоил Пероксид и съответно го спряха от продажба.
Всяка пъпка се маже поотделно като се ползва около половин оризово зърно лекарство(беше емулсия моето, Акне БП5) и се втрива дълго(примерно 10 секунди).
Така и лекарството кара с месеци.
От чужбина си купете емулсия или крем, но не и тоник, които да съдържат Benzoy Peroxide, предполагам не над 10% концентрация.
Ако се мажете с цели шепи и мажете цели области от кожата вместо само пъпките, то сами си го търсите!

Анонимен каза...

От днес започвам ново лечение на акнето с чай. Стигнах до извода, че мръсната градска среда, консервантите в хранителните продукти, сладкото и цигарения дим натоварват организма и най-вече черния дроб. Днес започвам да пия чай от подбрана комбинация билки, надявам се да има положителен ефект! ;(( Ако ми помогне обезателно ще пиша!

Анонимен каза...

При акне. Маска с куркума

Маските с куркума разчитат на антисептичното действие на куркумина (dama.bg). Добавянето на куркума в домашните маски за лице гарантира антибактериално и противовъзпалително действие, което е важно при проблеми с акне. Куркумата освен това помага за избледняването на пигментни петна и заличаване на белези от акне по лицето.

куркума
Чай с куркума за дълголетие
Ето и рецепта за маска с куркума: една чаена лъжичка куркума и толкова мед се разбъркват в купа и постепенно се добавят две лъжици прясно мляко. С тази смес се намазват почистеното лице и шията и се оставят така 15-20 минути. След това измиваме с хладка вода. Ако кожата остане жълтеникава, почистваме допълнително с тампон, напоен в мляко. Тази маска може да се прави веднъж седмично за сияйна кожа, а при акне – на всеки три дни.

Анонимен каза...

Здравейте,

Аз също имах сериозни проблеми с акнето преди да отркия ефикасния крем BASIRON който по принцип се произвежда и продава само в скандинавските държави,но отрких един директен вносител на това лекарство в българия.
Крематъ се прилага по 2 пъти на ден сутрин и вечер като преди употреба лицето се почиства със смес от салицилов спирт и 3 капсули линкомицин разтворен в спирта. Ефектът е видим още след първата седмица.
Лекарството е подходящо както за мазна кожа и подкожни пъпки така и за суха кожа със много малки пъпчици. Който иска да се свърже със вносителя номерът му е 0876284376, кремът + 3спирта готови за употреба струват 140лв. цената първо начално се вижда висока но комплектът е за 45дневна употреба.

 
Забележка: Информацията в този сайт не претендира за медицинска точност и няма за цел да замести консултацията с лекар. | © 2008-2010 Всичко за акнето. All Rights Reserved | Powered by Blogger
Design by psdvibe | Bloggerized By LawnyDesignz | Distributed by Deluxe Templates