Митове за акнето

Много често хората се заблуждават, че акнето се появява в резултат на лоша хигиена, неправилно хранене или стрес. Всички сме чували най-разнообразни обяснения за появата на акне, но едно е вярно - до днес не е ясно защо точно се появява акнето и кое го провокира.

Това са най-разпространените митове за акнето:

1. Акнето се причинява от лоша хигиена
Много хора си мислят, че това е така и затова прекаляват с миенето на кожата си. Прекалено честото миене може да причини премахването на естествените мазнини по кожата, които изпълняват важни защитни функции. Това ще накара кожните жлези да произвеждат допълнителни количества себум, което би довело до още повече пъпки. Така че, не прекалявайте с миенето на лицето си.

2. Акнето се причинява от неправилно хранене
Неправилно е схващането, че яденето на мазни храни и храни от места за бързо хранене влошава акнето. Научните изследвания показват, че начинът на хранене има малко или почти няма влияние върху акнето. Това варира и от човек до човек. Разбира се, здравословното хранене е препоръчително за цялостното добро състояние на организма, но то не е гаранция за изчезването на проблемите с акнето. Ако при вас акнето се причинява от определени храни и това е доказано, то следва да ги избягвате.

3. Акнето ще се израсте и ще отмине
Много по-добре е акнето да се лекува, за да се преодолее емоционалния стрес и ниското самочувствие, както и да се избегне появата на белези.

4. Акнето а малък проблем
Много е подтискащо да имаш акне, както всички може би знаем, и то обикновено причинява ниско самочувствие и липса на увереност. То може да засегне дори и социалния живот на човек и доброто му справяне на работното място и в училище. Затова, акнето не е малък, а доста сериозен проблем.

5. Акнето е само козметично заболяване
Вярно е, че тежкият и мазен грим може да влоши акнето. Не трябва обаче да се отричат козметичните препарати, тъй като тези от тях, които са обозначени като подходящи за справянето с акне, съдържат вещества, които могат да помогнат за лечението на акнето. Освен това, обикновено има и някаква вътрешна причина за появата на акне и тя трябва да се търси, за да може да се лекува причинителя, а не симптомите.

6. Стресът причинява акне
Прекалено големият стрес наистина може да доведе до свръхпроизводство на хормони, които да причинят появата на акне, но ежедневният стрес в нормални граници не причинява акне.

7. Печенето на слънце или ходенето на солариум изчистват акнето
Истина е, че слънцето и солариумът помагат за изсушаване и повяхване на вече излезли пъпки, но те не предпазват от бъдеща поява на нови пъпки. Слънцето и солариумът дори могат да изсушат кожата и по този начин да я накарат да произвежда по-голямо количество себум, което би влошило състоянието. Слънцето увеличава риска от рак на кожата и води до появата на бръчки.

8. Мастурбацията или секс причиняват акнe - вижте в коментара предоставен от Калоян

Следващият път, когато някой се опита да ви убеди в някое от гореизброените неща, можете да възразите и да го коригирате, тъй като знаете повече от него. Знанието е първата стъпка към намирането на адекватни начини за справяне с акнето.

4 Responses to “Митове за акнето”

Анонимен каза...

8. Мастурбацията или секс причиняват акне

Много медии разпространяват идеята, че прекалената мастурбация и/или полов акт предизвикват появата на акне. Това е поредният абсолютен мит.

Като човек, имащ акне от повече от 5 години, спокойно мога да споделя и от личен опит, че спирането на полови контакти и мастурбация нямат да ви спасят от проблема.

Момичета, поздравления за прекрасния блог! Докато на Запад отдавна са изградили големи community сайтове, в които хората споделят своите проблеми за акнето, тук такива все още няма. Хората не се подкрепят достатъчно в този иначе сериозен проблем..или ако се подкрепят го правят по много грешен начин, защото не са информирани. Чел съм какви ли не съвети в българското интернет пространство. Да не говорим, че и на козметично ниво продуктите в България са все още на доста ниско ниво.

Истината е, че акнето е сериозен проблем и то не само козметичен и трябва да се разчита само на достоверни източници по въпроса, какъвто е този блог, и да се чете много по въпроса.

Поздравявам ви отново и ще се радвам да споделям тук моето мнение и опит в борбата с акнето. Очаквайте скоро да ви пиша по скайпа, за да споделя няколко доказани съвета, които по ваша преценка може да публикувате в блога.

Успех в начинанието!

Админ каза...

Калоян, благодарим за прекрасните отзиви! Нистина вярваме, че този сайт ще се превърне в полезен и богат източник на информация за всички страдащи от акне. Имаме много информация, която постепенно ще публикуваме на сайта. Ще се радваме да получаваме информация от всички, които имат отношение по въпроса.

Акнето наистина е сериозен проблем и той не трябва да се подценява. Ние от години страдаме от акне и опитът ни показва, че трудно се говори дори и с приятели за този проблем. Виждаме как ни гледат в лицето, когато имаме пъпки, но някак си не можем да споделим проблема си с тях.

Отворени сме към дискусии и ще се радваме да пишем на сайта, да публикуваме интересна информация предоставена ни от всички вас. Готови сме на разговори по Skype и e-mail по всяко време.

Ако някой е чувал още митове за акнето, нека ги сподели!

Анонимен каза...

Здравейте на всички. Казвам се Цвета и както много от вас и аз имам проблем с акнето. При мен проблемите настъпиха когато бях в 6-ти клас(сега съм 9-ти). Истина е че с появата на акнето самоотценката на човек е занижена и самочувствието е ниско. Повечето от нас исползват козметични продукти за премахване на акнето. Както само сте се убедили повечето козметични продукти са с минимален ефект или никаъв. Ако питате мен най добрите савети можем да получим от някой фармацефт. Още с появата на акнето аз потърсих помощ от фармацефт и той ми препоръча използването на "Zinerit"(зинерит). Предлага се във всяка една аптека. Продуктат струва близо 16 лева и наистина помага. Разбирасе трябва да се използва редовно за да има желания ефект. Това е всичко с което мога да ви помогна. Желая ви късмет. :)

Анонимен каза...

Здравейте.и поздрави за блога.Може да с екаже ,че го прочетох почти целия.И аз страдам от акне,но напоследък много от пъпките ми се изчистиха и останаха само няколко малки.Но останаха ужасни белези особено по гърба :s.Сега остава да се преборя с тях.
Успях да се избавя от пъпките благодарение на противозачатъчни,(което си е доста краен вариант).Предписаха ми ги ,защото аз се обривах с подкожни пъпки,точно пред менструация.
Също така ми помогна измиващият крем на Делон -Original skin Cream,който е само 15 лв и около 250 гр(за мазна кожа е. )Помогна ми доста повече отколкото по-скъпи продукти на известни марки,което е странно ,но факт.
За белезите пак си взех крем от тази фирма и засега има малък ефект,явно е нужно много време ,но се надявам да изчезнат.
Вие оправихте ли се вече?Надявам се да ,защото толкова време борба си е просто един ад.Да не говорим за самочувствие и т.н.
Ако не сте ,ви желая успех ,както и на всички други с този проблем!!
Оставам е-майл случайно ,ако някоий има въпрос към мен ,за съжаление имам доста опит.
silviavp@abv.bg

 
Забележка: Информацията в този сайт не претендира за медицинска точност и няма за цел да замести консултацията с лекар. | © 2008-2010 Всичко за акнето. All Rights Reserved | Powered by Blogger
Design by psdvibe | Bloggerized By LawnyDesignz | Distributed by Deluxe Templates